På söndag spikar vi slutspelsserierna

Söndagen den 1 mars fullbordas den sista grundserieomgången. Där och då fastställs vilka lag som möts i SM-slutspelet!

16:00, söndagen den 1 mars, möts Engelholm och Värnamo samt Örkelljunga och Säter i de sista grundseriematcherna på dam- respektive herrsidan. Direkt efter matchslut slår vi fast vilka lag som kommer drabba samman i SM-slutspelets två inledande faser; åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna.

Upplägget ser ut som följer:
De sex högst rankade lagen från grundserien slipper spela åttondelsfinal och går istället direkt till kvartsfinalspelet. Där ställs ettan mot fyran i kvart 1 samt tvåan mot trean i kvart 2.

Lagen som slutar på platserna 7-10 i grundserien gör upp i åttondelsfinalerna, där de två sista kvartsfinallagen ska vaskas fram i bäst av tre matcher. Lag sju möter lag tio, där vinnaren sedermera får möta grundseriesexan i kvartsfinal 4. Lag åtta ställs mot lag nio, där vinnaren går vidare till kvart 3 där grundseriefemman väntar. Se slutspelsträdet nedan för komplett översikt.

Noterbart är att RIG Falköping, laget bestående av volleybollstudenterna vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium, inte deltar i SM-slutspelet.

När den sista grundserieomgången fullbordats på söndag publiceras kompletta slutspelsträd på elitserienvolleyboll.se och i Svensk volleybolls kanaler på sociala medier. Så snart som möjligt faller också spelschemat ut på elitserienvolleyboll.se.

Klara slutspelsmotståndare

En grundserieomgång återstår i skrivande stund och på flera håll kan det fortfarande ske tabellförändringar som kan påverka hur slutspelsträdet förgrenar sig. I vissa fall kan vi dock redan nu fastslå vilka lag som möts i SM-slutspelet inledande faser.

Det gör sig gällande i toppen på damsidan, där Engelholms VS säkrade seriesegern förra helgen, och där Örebro, Hylte/Halmstad och Sollentuna VK i fallande ordning är fixerade på sina positioner, ohotade av såväl varandra som lagen som jagar där bakom. Det innebär att regerande mästaren EVS möter fyran SVK i kvart 1, samt att tvåan tillika nyblivna Grand Prix-mästaren Örebro ställs mot trean Hylte/Halmstad.

Vi kan också slå fast att Säter kommer sluta på tionde plats i herrarnas elitserie, varför laget kommer spela åttondel 1, där antingen Habo, Lund eller Södertelge kommer stå för motståndet.

På damsidan vet vi också att jumbon Svedala är klar för åttondel 1 där Lindesberg, Lund eller Linköping blir motståndare. Värnamo kommer i sin tur sluta näst sist, vilket innebär att laget spelar i åttondel 2, där de potentiella motståndarna är samma som Svedalas.

Vill du veta mer om hur SM-slutspelet avgörs och hur vi korar våra svenska mästare? Klicka här! Införrapport inför den avslutande grundserieomgången finns här!

Upp till 68 slutspelsmatcher livesänds

Elitserienvolleyboll.se och elitserieklubbarna gick nyligen ut med den glada nyheten att upp till 68 (!) slutspelsmatcher sänds här på elitserienvolleyboll.se under mars och april, då elitseriesäsongen når sitt crescendo. Det innebär bland annat att ALLA avgörande matcher under hela slutspelet TV-produceras, dessutom livesänds alla matcher från SM-finalserierna! Produktionsbolaget Sportsground har tagit fram Slutspelspaketet, som ger köparen tillgång till alla sändningar. Läs mer och köp Slutspelspaketet via den här länken!