Elitseriehelgen: Kamp in i det sista när grundserien stänger

Den sista grundserieomgången är här! Elitserienvolleyboll.se levererar länkar och förutsättningar inför helgens totalt tio matcher.

Slutspelsklockan klämtar! Onsdagen den 4 mars släpper vi lös elitseriesäsongens stora höjdpunkt, men dessförinnan ska den 19 och sista grundserieomgången spelas komplett, helgen 29 februari – 1 mars. Och vilken omgång sedan!

På vissa håll har tabellen redan satt sig. Det gör sig exempelvis gällande i toppen på damsidan, där Engelholm säkrade seriesegern förra helgen, och där Örebro, Hylte/Halmstad och Sollentuna i fallande ordning är fixerade på sina positioner, ohotade av såväl varandra som lagen som jagar där bakom.

På andra håll är det dock hela vägen in i kaklet som gäller, där några poäng hit kan förändra tabelläget drastiskt. På herrsidan har vi exempelvis det kittlande faktum att seriesegrare ännu inte korats. Sollentuna VK toppar tabellen på 44 poäng, en poäng före tvåan Hylte/Halmstad. Ytterligare två poäng bakom återfinns tredjeplacerade Falkenbergs VBK, som så sent som för en knapp vecka sedan besegrade just SVK i en stentuff femsetare. Seriesegern kan dock FVBK glömma. Även om resultaten helt och hållet skulle studsa hallänningarnas väg kommande dagar räcker det inte för att bräcka Sollentunas setkvot, som skulle fälla avgörandet i det fall att SVK och FVBK toppar tabellen på lika många poäng när vi sammanfattar helgens grundserieavslutande omgång.

Allt i egna händer

Kampen om seriesegern – som i förlängningen ger garanterad hemmaplansfördel genom hela slutspelet – handlar istället uteslutande om tidigare nämnda SVK och Hylte/Halmstad. Vilket lag som har de bästa oddsen är inte helt lätt att avgöra. Sollentuna har allt i egna händer och kommer ha hemmapubliken i ryggen, men möter regerande svenska mästaren Linköping, som för vilken motståndare som helst framstår som obehagligt oberäknelig. Östgötarnas högstanivå håller i princip SM-guldklass, vilket skvallrar om att de rätt dag kan slå vilket lag som helst, serieledande Sollentuna inkluderat.

Hylte/Halmstad spelar visserligen på bortaplan, men har ett på pappret lättare motstånd i form tabellnian Vingåker. Något som talar H/H emot är det faktum att formen har sviktat sedan januari månads Grand Prix-debacle i Uppsala. Räknar man in GP-matcherna är lagets facit blott två segrar på de senaste sju bataljerna, och även om motståndet varit tuffast tänkbara är den senaste tidens resultat ett bevis på att H/H – som fram till GP-helgen var obesegrat under elitseriesäsongen 2019/20 – är långt ifrån oslagbart. Lägg därtill att fixstjärnan Marcus Nilsson varit satt ut spel den senaste tiden på grund av skada, så förstår du varför tre poäng i helgens drabbning med VVK känns långt ifrån givna. Vingåker har dessutom visat gott gry på sistone och har tagit poäng i fyra av de fem senaste matcherna, varav tre har slutat med seger. Det här kan bli en riktig nagelbitare!

Intressanta matcher är det bevisligen ingen brist på. På damsidan har vi ytterligare ett exempel, där tvåan Örebro tar emot trean Hylte/Halmstad för en lördagsmatch som ger försmak på vad som komma skall. Det är nämligen redan klart att de två kombattanterna möts i kvartsfinalspelet, där de gör upp om en direktplats i SM-semifinalerna. Utgången av helgens möte kan mycket väl ge en fingervisning om vilket av lagen som bär favoritskapet inför kommande matchserie.

Upp till 68 slutspelsmatcher livesänds

Elitserienvolleyboll.se och elitserieklubbarna gick nyligen ut med den glada nyheten att upp till 68 (!) slutspelsmatcher sänds här på elitserienvolleyboll.se under mars och april, då elitseriesäsongen når sitt crescendo. Det innebär bland annat att ALLA avgörande matcher under hela slutspelet TV-produceras, dessutom livesänds alla matcher från SM-finalserierna! Produktionsbolaget Sportsground har tagit fram Slutspelspaketet, som ger köparen tillgång till alla sändningar. Läs mer och köp Slutspelspaketet via den här länken!

DAM
2020-02-29
14:00 – Svedala vs Lindesberg
16:00 – Örebro vs Hylte/Halmstad
17:00 – Sollentuna vs Linköping
17:30 – Lund vs Gislaved
Livescore från samtliga volleybollserier!

2020-03-01
16:00 – Engelholm vs Värnamo
Livescore från samtliga volleybollserier!

HERR
2020-02-29
14:00 – Vingåker vs Hylte/Halmstad
14:30 – Sollentuna vs Linköping
15:00 – Lund vs Falkenberg
16:00 – Habo vs Södertelge
Livescore från samtliga volleybollserier!

2020-03-01
16:00 – Örkelljunga vs Säter
Livescore från samtliga volleybollserier!

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
5-6 oktober 2019: Premiärhelg
8 december 2019: Halva grundserien spelad. Åtta lag (fyra dam, fyra herr) kvalificerar sig för Grand Prix.
18-19 januari 2020: Grand Prix i Uppsala
1 mars 2020: Sista grundserieomgången blir komplett
4 mars 2020: SM-slutspelet startar med åttondelsfinaler
Slutet av april: Svenska mästare koras

LÄS MER
Grand Prix-guld till Örebro och Sollentuna
Coacherna tippar: EVS och H/H vinner SM-guld
Elitseriesäsongen 2019/20
Supervärvningen: Marcus Nilsson återvänder till moderklubben

Foto: Robert Boman, Daniel Lubner. Montage: Joakim Bengtsson.