Engelholm är svenska mästare 2018/19

Engelholm säkrade under söndagen sin tionde raka Elitserietitel och femte raka SM-guld efter att ha besegrat Örebro i den tredje SM-finalen.

Tre raka set under söndagen och tre raka vinster i årets SM-finalserie, så säkrade Engelholm sitt femte raka SM-guld. Finalserien började aningen mer osäkert för Engelholm som vann först efter fem set i den första finalmatchen mot Örebro. I SM-final nummer två var EVS desto mer effektiva och såg till att segra med 0-3 på bortaplan.

Därmed hade de chans att säkra sitt femte raka SM-guld, och tionde raka Elitserietitel efter ytterligare fem raka Grand Prix-guld, på hemmaplan under söndagen. Trots ett tight sista set kunde storfavoriten fira in SM-guld efter 25-14, 25-14 och 25-20 under söndagen.

Engelholms tränare Patrick Aparicio var minst sagt nöjd med sitt lag, som endast förlorat en endaste match under säsongen.

– Fantastiskt skönt, tjejerna förtjänar verkligen detta! De har kämpat tillsammans hela säsongen och jag tycker att resultatet ikväll talar sitt tydliga språk. Som tränare blir man stolt, sammanfattade han vinsten.

Att det blev vinst i den tredje och avgörande SM-finalen tackar han lagets effektivitet och förmåga att spela under press.

– Det var riktigt starkt av tjejerna att börja så bra i matchen idag. Det var en fantastisk stämning i hallen och mycket förväntningar på oss, hälften av läktaren var fylld en timme innan match så jag förväntade mig mer nerver från laget men vi var med från den första bollen, sa Aparicio och fortsatte;

– Vi spelar med bra servetryck och fantastiskt bra blockförsvar samt är effektiva i vårt egna spel. Tjejerna utvecklades genom hela finalserien. Den första matchen var svängig men det är en annan stämning och andra förväntningar under en SM-final men jag tycker att tjejerna lärde sig det bra från den första matchen och tog med sig lärdomarna till den andra matchen där vi spelar bra på bortaplan. Och idag gör vi ytterligare en stark insats.

Klubbens femte raka SM-guld menar han beror på en stark laginsats och inget annat.

– Det är nästan omöjligt för mig at lyfta en enskild spelare, jag kan nämna alla. Klara Andersson gör en mycket bra match och Mary-Kate är fantastisk i anfallet. Taylor Brisebois var dagens bästa spelare och vi har även Matilda Ekholm som går på gymnasiet men spelar med en så otrolig rutin att man tror att hon spelat hur många SM-finaler som helst. Jag är verkligen imponerad av hela gruppen under den här finalserien, förklarade guldcoachen.

Hur SM-guldet skulle firas visste Aparicio, som gör sin första säsong med Engelholm, inte helt.

– Jag har ingen aning men de har ju rutin i och med fem raka SM-guld så jag hänger bara på, skrattade Engelholms nyblivna guldcoachen.

Foto: Nisse Nilsson och Robert Boman (kollagebild).

Läs mer om damernas SM-final:

Helsingborgs Dagblad skriver om Engelholms femte raka SM-guld.

SVT om Engelholms SM-guld.

Här samlas fler öppna- webbartiklar om volleyboll och däribland Engelholms SM-guld.

Falköping- Sverige: 3 oktober 2017. Upptaktsträff volleyboll elitserien. (Foto: Robert Boman / falkenbergsbild.se)