Årets Elitseriedomare

Förra veckan presenterades årets utmärkelser i Elitserien, framröstade av tränarna och spelarna själva. Idag kan vi även presentera ett helt nytt pris då spelarna och tränarna för första gången någonsin fått rösta fram årets Elitseriedomare. Vinnaren är ingen mindre än Markus Edholm.

– Tack, det är ju jätteroligt! Hedrande och väldigt roligt, sa Edholm när han fick nys om utmärkelsen.

Domarnas referensgrupp utser årets domare årligen, något Markus Edholm vann senast 2017. Att det nya priset som årets Elitseriedomare utses av spelare och tränare menar Edholm betyder mycket.

– Som domare vill man inte nödvändigtvis att spelarna ska tycka om en men däremot att de känner att de har möjligheten att göra bra matcher och har förtroende för en. Just förtroendet är något jag jobbar mycket för. Så den här utmärkelsen smäller högt för mig personligen, utvecklade Edholm.

Sina bästa egenskaper som domare hade han svårare att sätta i ord.

– Sådant där är ju alltid svårt att bedöma själv men jag tror att jag för det mesta är relativt lugn och pragmatisk som domare. Jag vill att matcherna ska få spelas på ett bra sätt. Sen försöker jag att inte låta den personliga stoltheten komma i vägen och erkänna om jag gjort något fel. Jag försöker alltid att höja min lägsta nivå, det har varit mitt mål de senaste åren.

Edholm sitter även med i domarnas referensgrupp och arbetar för att utveckla domarskapet i svensk volleyboll. Under U20-SM i Södertälje i slutet av maj arrangeras återigen ”Mötesplatsen domare”, ett initiativ Edholm hyllar.

– Jag tycker personligen att det är en väldigt bra mötesplats för fortbildning och även social närvaro bland domarna så det är verkligen ett bra koncept som förbundet tagit fram. Jag tycker att så många som möjligt ska ta chansen och döma matcher och få direkt feedback. Det har fungerat bra de åren jag har varit med där, förklarade Edholm.

Tjusningen med att vara domare förklarade han på följande vis;

– Tjusningen måste ändå vara när man har gjort ett bra jobb, att efter matchen känna att det här gjorde jag bra och att lagen är nöjda med domarinsatsen. Det finns alltid vinnare och förlorare och känslor med det men att lagen känner att de fick förutsättningar till att spela en bra match, då sover man gott om nätterna, summerade årets Elitseriedomare säsongen 2018/19.

Läs mer om ”Mötesplatsen domare!”

Foto: Robert Boman.