Elitserien volleyboll, sista grundspelsmatcherna

Grundseriens sista matcher – avgörande poäng på spel

I helgen vankas det dubbelmatcher för många av lagen när grundseriens sista matcher spelas. På spel står viktiga tabellplaceringar inför fortsättningsserien som är en nyhet för denna säsong. 18 matcher ska spelas och nästintill varje match spelar roll för vilka som går direkt till slutspelet samt hur många poäng respektive lag tar med sig i fortsättningen.

Nytt för i år är den fortsättningsserie som nu väntar efter helgens avslutande grundserieomgång. Fortsättningsserierna går under namnen Playoff och Playoff In och här delas dam- och herrsidan upp i två grupper. I Playoff spelar topplagen från grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 1-5. I Playoff In spelar lagen som slutar på den undre halvan i grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 6-10 på damsidan och 6-9 på herrsidan.

Helgens stundande matcher är av stor vikt för de flesta lagen då respektive lag som spelar i fortsättningsserien tar med sig ett visst antal poäng från grundserien baserade på lagets tabellplacering. De högst rankade lagen i både Playoff och Playoff In – det vill säga lag 1 och lag 6 – startar med 8 poäng, lag 2 och lag 7 startar med 6 poäng, lag 3 och lag 8 startar med 4 poäng, lag 4 och lag 9 startar med 2 poäng och lag 5 och lag 10 startar med 0 poäng.

Engelholm, som föregående helg säkrade grundserievinsten på damsidan, vet vi alltså kommer gå in i Playoff med 8 poäng. De övriga lagen gör upp om tabellpositionen, och därmed poängen, i matcherna som spelas på lördag och söndag.

Sollentuna jagar på både dam- och herrsidan

Eftersom de fem första lagen från grundserien går direkt till Playoff och därmed säkrar en plats i årets slutspel är topp fem-platserna eftertraktade. På damsidan skiljer det sig endast en poäng mellan nuvarande femman Gislaved och Linköpings VC som går in på sjätteplats. Det är även tight på platserna runtomkring där Lindesberg går in på fjärdeplatsen med tre poängs försprång till femman

och Sollentuna på sjunde plats med tre poäng upp till sexan. Lördagens match mellan just femman Gislaved, på 29 poäng, och sjundeplacerade Sollentuna, på 25 poäng, kan alltså bli direkt avgörande om vilka lag som tar sig till Playoff och därmed direkt till slutspelet.

Även på herrsidan har vi ett potentiellt jagande Sollentuna som har chans till direktavancemang. Sollentuna ligger för nuvarande på sjätteplats med 19 poäng och ställs på lördagen mot ett Habo hack i häl med 15 poäng. Vinner Sollentuna den matchen och söndagens batalj mot RIG Falköping kan de alltså ta femteplatsen, och Playoff-platsen, från nuvarande femman Lund på 21 poäng.

Speciellt för helgen är att i och med att tabellpositionerna, utöver Playoff och Playoff In, avgör hur många poäng lagen tar med sig in i fortsättningsserien så blir nästintill varje match på herrsidan direkt avgörande för förutsättningarna inför slutspelet. Förutom niondeplacerade Södertelje samt RIG Falköping som ej deltar i slutspelet, kan samtliga lag byta tabellpositioner och därmed påverka hur många poäng de tar med sig in i fortsättningsserien.

Läs mer om den nya fortsättningsserien och slutspelet här.  

Tabelläget på damsidan.
Tabelläget på herrsidan.

Samtliga matcher som är kvar av grundserien

2019-02-02
DAMER
Lördag
12:00 – Hylte/Halmstad vs. Örebro
14:00 – Gislaved vs. Sollentuna (Livesändning!)
15:00 – Svedala vs. Linköpings VC (Livesändning!)
15:00 – Engelholm vs. Degerfors (Livesändning)
15:00 – Lund vs. Lindesberg (Livesändning)
Söndag
14:00 – Hylte/Halmstad vs. Lindesberg
14:00 – Gislaved vs. Örebro (Livesändning!)
15:00 – Lund vs. Degerfors (Livesändning)
15:30 – RIG Falköping vs. Sollentuna (Livesändning!)
16:00 – Engelholm vs. Linköpings VC (Livesändning)
Livescore från samtliga dammatcher!

HERRAR
Lördag
14:30 – Hylte/Halmstad vs. Södertelge
15:00 – Falkenberg vs. Linköpings VC (Livesändning!)
16:00 – Habo vs. Sollentuna (Livesändning!)
17:30 – Lund vs. Vingåker (Livesändning)
Söndag
13:30 – RIG Falköping vs. Sollentuna (Livesändning!)
16:00 – Habo vs. Linköpings VC (Livesändning!)
16:00 Örkelljunga vs. Södertelge (Livesändning)
16:30 – Hylte/Halmstad vs. Vingåker
Livescore från samtliga herrmatcher!

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
29-30 september: Premiärhelgen
19-20 januari: Grand Prix
3 februari: Sista grundserieomgången fullbordas
9 februari: Fortsättningsserierna Playoff och Playoff In startar
15 mars: SM-slutspelet startar
Månadsskiftet april/maj: Svenska mästare koras

LÄS MER
Om elitseriesäsongen 2018/19
Elitseriens serieupplägg och SM-slutspel

Foto: Robert Boman