Grundserien spurtar mot avgörande

Efter juluppehållet och Grand Prix-helgen har det äntligen blivit dags att blicka fram mot den spännande avslutningen av Elitseriens grundseriespel. Elitserienvolleyboll.se går igenom förutsättningarna inför kommande fortsättningsserier, tar en titt på helgens höjdpunkter samt levererar länkar till livescore och livesändningar!  

Grundserien närmar sig de sista skälvande omgångarna och för lagen som ännu slåss om positionerna inför kommande fortsättningsserier är det idel viktiga bataljer som väntar.

Men vad är det då som gör matcherna och tabellplaceringarna så viktiga? Alla elitserielag får ju spela vidare oavsett, kanske någon tänker. Jo, det stämmer visserligen. Alla elitserielag, bortsett från studentlagen vid Riksidrottsgymnasiet i Falköping, kommer spela vidare i någon av de två fortsättningsserierna – den övre eller undre – genom hela februari och ända in i mars. Vägen till säsongens crescendo blir dock betydligt enklare för de elitklubbar som slutar på placeringarna 1-5 i grundserietabellen. En sådan placering innebär nämligen en “guldbiljett”, en direktplats till SM-slutspelet.

Foto: Robert Boman

Så funkar fortsättningsserierna

Vi har skrivit om det förut, men det är lika bra att ta det en gång till. För ett nytt upplägg är just nytt och det är inte alltid lätt att hänga med i svängarna.

Inför säsongen 2018/19 förkunnade Svensk Elitvolleyboll (SEV), serieföreningen som är en sammanslutning av alla elitserieföreningar, att man testar ett nytt upplägg som syftar till att ge jämnare och fler betydelsefulla matcher. Som en del i förändringarna infördes de fortsättningsserier som nu ska ta vid efter avslutad grundserie.

Fortsättningsserierna går under namnen Playoff och Playoff In. Här delas lagen, på både dam- och herrsidan, upp i två grupper. I Playoff spelar topplagen från grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 1-5. I Playoff In spelar lagen som slutar på den undre halvan i grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 6-10 på damsidan och 6-9 på herrsidan. Fortsättningsserierna startar den 9 februari och pågår fram till den 10 mars. Alla lag möter alla en gång i respektive grupp och längs vägen vaskas åtta slutspelslag fram. De åtta slutspelslagen kommer i sin tur utgöras av samtliga fem från Playoff, den övre fortsättningsserien, samt de tre högst rankade lagen från Playoff In, den undre fortsättningsserien. Lagen som slutar på plats fyra och fem i Playoff In missar avancemang till SM-slutspelet.

Läs mer om det nya upplägget, inkluderat den nya utformningen av SM-slutspelet, på den här sidan!

Foto: Robert Boman

Åtta matcher i helgen

Helgens elitserieomgång är den näst sista. För de flesta lagen återstår i dagsläget två eller tre matcher. Merparten av dem avverkas under nästa veckas finalhelg, då grundserien “goes out with a boom”. 2-3 februari bjuder nämligen på så kallad dubbelhelg, där i princip alla elitserielag dubblerar och lirar matcher back-to-back lördag och söndag. Av allt att döma blir det åka av i och med hur jämnt det i skrivande stund är kring “fortsättningsstrecken” på både dam- och herrsidan.

Dessförinnan ställer vi dock in siktet på lördagen den 26 januari. Då spelas nämligen hela åtta matcher; fem dam och tre herr. På damsidan har vi några riktiga godbitar att se fram emot. Här väntar dubbla länsderbyn i form av Svedala-Engelholm och Degerfors-Örebro samt tunga streckstridsdrabbningar mellan både Linköping-Gislaved och Sollentuna-Lindesberg. Vi noterar också att Engelholm, vid seger mot Svedala, säkrar seriesegern!

På herrsidan får vi se tvåan Linköping ta emot trean Örkelljunga i en repris från GP-helgens bronsmatch. Dessutom gör Sollentuna och Vingåker upp om viktiga poäng i jakten på den femte och sista Playoff-platsen, som i dagsläget innehas av Lund. Lund ligger fem poäng före SVK och sex före VVK i tabellen, men noterbart är att skåningarna har en match mer spelad. LVK möter dessutom tuffast tänkbara motstånd kommande helg i form av Hylte/Halmstad, så sannolikheten är stor bakomvarande lag kan knappa in och krympa avståndet så till den grad att det hela avgörs under den allra sista grundserieomgången.

Foto: Robert Boman

HELGENS MATCHER

2019-01-26
DAMER
13:00 – Linköping vs Gislaved (livesändning)
14:30 – Sollentuna vs Lindesberg (livesändning)
15:00 – Svedala vs Engelholm (livesändning)
15:00 – Lund vs Hylte/Halmstad (livesändning)
15:00 – Degerfors vs Örebro
Livescore från samtliga dammatcher!

HERRAR
16:00 – Linköping vs Örkelljunga (livesändning)
17:00 – Sollentuna vs Vingåker (livesändning)
17:30 – Lund vs Hylte/Halmstad (livesändning)
Livescore från samtliga herrmatcher!

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
29-30 september: Premiärhelgen
19-20 januari: Grand Prix
3 februari: Sista grundserieomgången fullbordas
9 februari: Fortsättningsserierna Playoff och Playoff In startar
15 mars: SM-slutspelet startar
Månadsskiftet april/maj: Svenska mästare koras

LÄS MER
Om elitseriesäsongen 2018/19
Elitseriens serieupplägg och SM-slutspel