Här är lagen som gör upp om GP-titeln

2019 års upplaga av Grand Prix närmar sig med stormsteg. Om två månader, helgen 19-20 januari, invaderas Fyrishov, Uppsala, av volleyboll-Sverige och landets just nu åtta bästa elitserielag (fyra dam, fyra herr) som ska göra upp om de åtråvärda GP-titlarna. I dag kan grandprixvolleyboll.se presentera lagen som kvalificerat sig!

Grand Prix räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. GP-mästare koras årligen sedan 1998. Linköpings VC är regerande mästare på herrsidan, Engelholms VS är motsvarande på damsidan. 2019 års upplaga av Grand Prix blir den 22:a i ordningen.

De fyra dam- respektive herrlag som efter halva grundserien rankar högst i Elitserien kvalificerar sig för Grand Prix, där en plats i Europacupspel ligger i potten.

När helgens omgång var till ända markerade det just halvsäsong. Och GP-racet var verkligen en nagelbitare in i det sista, med fem lag som slogs om två kvarvarande platser.

När krutröken nu lagt sig efter helgens totalt nio elitseriematcher har åtta GP-lag vaskats fram. Vi noterar bland annat att två “nya” lag lyckats spränga sin in i oktetten sedan 2018 års upplaga.

Örkelljungas revansch

På herrsidan återvänder Örkelljunga VK till finrummet efter att ha säkrat avancemang i den sista skälvande omgången. Guldbiljetten bokades efter 3-1-seger mot självaste Linköpings VC, regerande GP-mästare till lika serieledare inför helgen. Imponerande!
– Det här var nog ändå höstens prestation, säger Jakob Wijk Tegenrot till Helsingborgs Dagblad efter matchen.
– Framför allt i tredje och fjärde set kom vi igång starkt och spelade riktigt bra. De (LVC) hade kanske inte sin bästa dag, men det var framför allt vi som spelade bra fortsätter Tegenrot.

ÖVK missade överraskande Grand Prix-festen när det begav sig förra gången. Detta trots att de klev in i elitseriesäsongen 2017/18 som guldfavoriter. Därför torde helgens seger och avancemang smaka extra gott för skåningarna.

Gislaved till GP för första gången på fem år

På damsidan är Gislaveds VBK tillbaka i Grand Prix-sammanhang för första gången sedan 2014. Detta efter en gastkramande och direkt avgörande drabbning med Linköping under söndag eftermiddag. Setsiffrorna talar sitt tydliga språk – det var svettigt värre. Eller vad sägs om 24-26, 18-25, 25-21, 25-21 och slutligen 16-14 i skiljeset?

GVK hamnade alltså i tungt 0-2-underläge hemma i Gisle Sportcenter och såg då ut att missa avancemang, men en formidabel upphämtning och vändning senare var saken klar.
– Det var skönt att vi kunde vinna och vi visar mental styrka, säger tränare Bernard Kalfic till Värnamo Nyheter efter segern.

Sex “stormakter” återvänder

De senaste åren har en trio stormakter dominerat Elitserien på såväl dam- som herrsidan. Säsong ut och säsong in är de med och fajtas i toppen av elitserietabellen. På samma sätt har vi vant oss vid att uppleva dem under Grand Prix.

På damsidan är det Engelholms VS, Hylte/Halmstad och Örebro Volley vi pratar om. På herrsidan är motsvarande lag Hylte/Halmstad, Linköpings VC och Falkenbergs VBK.

Traditionen håller i sig. När 2019 års upplaga av Senior-GP avgörs är “supersexan” återigen med. Sett till tabelläget är regerande GP-mästaren Engelholms VS favorit i år igen på damsidan. Laget är obesegrat och har endast fem setförluster på tio matcher. På herrsidan är det svenska mästaren Hylte/Halmstad som sett vassast ut. Åtta segrar av åtta möjliga är resultatet så här långt in på säsongen. Hallänningarna fick nöja sig med silver under den senaste upplagan av Grand Prix – går de hela vägen den här gången?

FAKTA – GRAND PRIX 2019
Datum: 19-20 januari, 2019.
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala.
Regerande mästare: Engelholm (dam), Linköping (herr)
Officiellt turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se.
Officiellt Facebookevenemang

PRESSACKREDITERING
För att kunna bevaka Grand Prix fullt ut behövs en ackreditering eftersom det är begränsad access på vissa delar av arenan. Kontakta pressansvarig Herman Sewelén för att ansöka om ackreditering. Skicka ett mejl till herman.sewelen@volleyboll.se med namn, uppdragsgivare samt dina kontaktuppgifter.

GP-HISTORIK: MESTA MÄSTARNA
DAMER
Engelholms: 8 guld
Örebro: 6 guld
Katrineholm: 2 guld
Elverket: 2 guld
Svedala VBK: 1 guld
Sollentuna: 1 guld
Vallentuna: 1 guld

HERRAR
Falkenberg: 6 guld
Hylte/Halmstad: 5 guld
Linköping/Team Valla: 5 guld
Örkelljunga: 3 guld
Sollentuna: 1 guld
Habo: 1 guld