Nagelbitare när GP-racet går in i sitt crescendo

Sex lag är redan klara. I helgen står de avgörande striderna om de två återstående platserna i 2019 års upplaga av Grand Prix.

Elitseriesäsongen 2018/19 når i helgen en milstolpe. När lördagens och söndagens totalt nio matcher är över markerar det att halva grundserien är spelad. Undantaget är en hängmatch på damsidan mellan Örebro och Hylte/Halmstad.

Att halva grundserien är avverkad är intressant av framför allt två anledningar. Dels för att vi med fog kan konstatera vilka lag som torde vara med och fajtas om SM-guldet i vår. Dels för att ”GP-strecket” dras vid den här tidpunkten.

Sex av de totalt åtta dam- och herrlag som kan kvalificera sig för Grand Prix är klara. Ytterligare fem lag går i helgen avgörande drabbningar om de återstående två platserna.

Tre damlag tävlar om en plats

På damsidan är Engelholm, Örebro och Hylte/Halmstad klara för avancemang. De sistnämnda säkrade det hela i och med torsdagens seger mot Lund. Hela tre lag är fortfarande med i racet om den sista ”guldbiljetten”; Gislaved, Linköping och Lindesberg. Inför den sista skälvande omgången ser det dessutom kittlande öppet ut om man tar sig en titt på spelschemat. Fyran Gislaved (15p), som har allt i egna händer, möter nämligen sexan Linköping (13p) på söndag, medan femman Lindesberg (13p) spelar mot sjuan Sollentuna under lördagen. Sollentuna är visserligen ute ur GP-racet, men har mycket att spela för såväl vad gäller prestige som grundseriepoäng – och att de lyckas besegra ”Linde” är inte helt otroligt. Ett sådant scenario skulle betyda att söndagsmatchen mellan GVK och LVC är direkt avgörande. Lindesbergsseger med 3-0 eller 3-1 skulle i sin tur innebära att hoppet är ute för Linköping och samtidigt sätta rejäl press på Gislaved.

Foto: Magnus Lilja

Två herrlag gör upp om sista platsen

På herrsidan är det minst lika jämnt. Medan fjolsäsongsfinalisterna Linköping och Hylte/Halmstad tillsammans med ynglingarna i Falkenberg har bokat sina biljetter, tampas en duo trupper om den sista platsen. Örkelljunga (12p) sitter i förarsätet, men i hasorna har de ett jagande Vingåker (9p, RIG-matchen borträknad*) som efter några tuffa år hungrar efter framgång. Och ett GP-avancemang skulle vara en minst sagt tung skalp. För det krävs att de hemmabesegrar Sollentuna under lördagen, vilket är varken en lätt eller en omöjlig uppgift. Seger med 3-0 skulle innebära att sörmlänningarna kliver upp på 12 poäng samt 1,0 i setkvot och att de i slutändan skulle kunna ta sig förbi på bättre poängkvot. Det förutsätter dock att Örkelljunga förlorar med 0-3. Låter det otroligt? Nja, det är det faktiskt inte. ÖVK möter nämligen tuffast möjliga motstånd i form av regerande GP-mästarna Linköping.

Nagelbitare, var ordet!

Foto: Robert Boman

Gnistrande Grand Prix

Så vad är då Grand Prix?
Grand Prix är en av Svensk volleybolls allra största mötesplatser. Här trängs Ungdomens GP, Senior Grand Prix och Veteran-SM under ett och samma tak. Tillsammans visar deltagande ungdomar, elitspelare och veteraner att volleyboll är en idrott för hela livet. 2019 års upplaga avgörs i Uppsala 19-20 januari.

Sveriges bästa elitlag gör upp om Grand Prix-titeln, som är den mest prestigefulla i volleyboll-Sverige näst efter SM. Vilka lag som kvalificerar sig avgörs när halva grundserien är spelad, helgen 17-18 november. De fyra lag som där och då rankar högst på dam- respektive herrsidan erhåller en plats i Grand Prix. Och i skrivande stund är alltså redan fem av totalt åtta lag klara för avancemang.

För den som vill grotta ner sig och in i minsta detalj räkna ut förutsättningarna inför helgens nagelbitare, är det viktigt att ha med sig följande i ryggsäcken: Poäng som ett lag erhållit i matcher mot RIG Falköping dras bort vid uträknandet av vilka som rankar högst i GP-racet. Detta beror på att alla lag ännu inte hunnit spela mot RIG Falköping vid tiden för när halva grundserien är avverkad.

Läs mer om Grand Prix på den officiella turneringssajten, www.grandprixvolleyboll.se!

HELGENS MATCHER

2018-11-17
DAMER
16:00 – Lindesberg vs Sollentuna (livesändning)
17:00 – Örebro vs Degerfors (livesändning)
Livescore från samtliga dammatcher!

HERRAR
14:00 – Vingåker vs Sollentuna (livesändning)
15:00 – Örkelljunga vs Linköping (livesändning)
17:00 – Habo vs Södertelge (livesändning)
Livescore från samtliga herrmatcher!

2018-11-18
DAMER
14:00 – Gislaved vs Linköping
Livescore från samtliga dammatcher!

HERRAR
15:30 – Hylte/Halmstad vs Lund
17:00 – RIG Falköping vs Södertelge (livesändning)
17:00 – Falkenberg vs Habo (livesändning)
Livescore från samtliga herrmatcher!

KOMPLETT SPELSCHEMA
Elitserien damer
Elitserien herrar

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
29-30 september: Premiärhelgen
19-20 januari: Grand Prix
9 februari: Fortsättningsserierna Playoff och Playoff In startar
15 mars: SM-slutspelet startar
Månadsskiftet april/maj: Svenska mästare koras

LÄS MER
Om elitseriesäsongen 2018/19
Elitseriens serieupplägg och SM-slutspel