Hylte/Halmstad svenska mästare 2017/18

Hylte/Halmstads herrar är svenska mästare i volleyboll säsongen 2017/18. Det står klart efter söndagens bortaseger mot de regerande svenska mästarna Linköpings VC.

Matchen var en tvättäkta rysare som avgjordes först efter nästan två och en halv timmes spel och maximala fem set. Segersiffrorna skrevs till 3-2 (25-23, 28-30, 25-18, 23-25, 16-14). Nicholas Goodell blev poängbäst i Hylte/Halmstad med sina 24 poäng.
– Jag känner bara så otroligt mycket glädje just nu. Och en hel del lättnad. Med tanke på matchbilden slutade det här väldigt bra. Det här var vår sämsta match under slutspelet och det såg tungt ut i femte set, men vi lyckades vända ännu en gång. Så jäkla starkt av killarna! Det kunde ju ha varit lugnare för nerverna om man säger så, men det är kul och bra att vi kan bjuda publiken på dramatik och nervkittlande volleyboll, säger segerrusige H/H-coachen Per-Erik Dahlqvist efter matchen.

Det här är Hylte/Halmstads åttonde SM-guld på herrsidan. Senast laget lyckades ta hem titeln var säsongen 2012/13.

Foto: Magnus Lilja

“Smartast och formstarkast”

När elitklubbarna samlades för upptaktsträff i början av oktober 2017 stod klart att hallänningarna var en favoriterna till SM-titeln. Fem av elva tränare trodde på Hylte/Halmstad, som därmed fick flest röster av alla (Örkelljunga fick fyra). Trots det klev laget in i finalserien mot Linköping utan att ha favoritskapet på sig. Östgötarna som utmanade på andra sidan nätet hade nämligen gjort ”rent hus” under grundserien, vilken de vann med förkrossande marginal, tolv poäng före just H/H på andraplatsen. Från seriestarten och fram till SM-finalserien förlorade Linköping en enda match, och under samma period bärgade de både Grand Prix-guld och grundseriesegern. Med sig in i finalspelet hade LVC 30 raka segrar.

Hylte/Halmstad hittade dock onekligen ett sätt att få stopp på vinstmaskinen.
– Det här kändes lite som David mot Goliat på förhand. De har ett enormt starkt lag och på pappret var vi varken störst eller starkast, men vi var smartast! Vi spelade bäst när det gällde som mest och prickade formen både mentalt och spelmässigt, fortsätter Dahlqvist.

H/H kom till den tredje SM-finalen med två raka segrar i ryggen och hade därmed titelförsvararen i brygga. Matchserien började med en maratonmatch till femsetare förra helgen. Siffrorna skrevs till 30-32, 25-23, 25-21, 16-25, 18-16 till fördel för de gästande hallänningarna. I och med segern satte H/H punkt för LVC:s makalösa segersvit. Laget följde sedan upp med en ny tung seger under torsdagskvällen, hemma i Örnahallen i Hyltebruk. Den gången efter 3-1 i set (25-17, 25-22, 21-25, 25-17). Och idag säkrades alltså guldet efter en ny femsetare.

Foto: Magnus Lilja

Bronsmedaljörer korade

Under lördagen utkristalliserade sig tredjepristagarna säsongen 2017/18.

På damsidan drog Örebro det längsta strået mot länsrivalen Lindesberg, medan Örkelljunga överlistade Falkenberg på herrsidan. Noterbart är att Falkenberg missar SM-medalj för första gången på 13 år. Det var också första gången på 13 år som FVBK missade SM-final. Vilka de slogs ut av i semifinalspelet? De nyblivna svenska mästarna, tillika derbyrivalerna, Hylte/Halmstad.

Damernas finalserie när avgöras

Även på damsidan finns Hylte/Halmstad representerade i finalspelet. Där ser det dock tuffare ut. Regerande mästarna Engelholms VS, som kan vinna SM-guld för fjärde (!) året i följd, leder med 2-1 i matcher. H/H dam, som tog hem grundserien med en poängs marginal framför just EVS, inledde visserligen med seger, men har därefter fått kapitulera i två raka matcher, senast under lördagen. Därför har skåningarna nu chans att avgöra hemma i Kungsgårdshallen på onsdag.

Landslaget nästa

För många av spelarna väntar härnäst spel med herrlandslaget, som ska delta i både Golden European League (maj-juni) och EM-kval (augusti) de närmaste månaderna. Totalt tio spelare i Linköping och Hylte/Halmstad återfinns i den 24 man starka bruttotrupp som ska bantas ned till 14 lirare inför European League-spelet som inleds den 19 maj med hemmamatch i Örkelljunga mot EM-fyran Belgien: http://www.volleyboll.se/volleyboll/Volleybollandslagen/Herr/Trupp/

Så avgörs SM-slutspelet
De åtta främst placerade lagen i grundserien deltar i SM-slutspelet. 2017/18 startar slutspelet 17-18 mars med eventuellt avgörande femte finaler 28 april (damer) och 29 april (herrar). Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – damer.
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – herrar

FINALSERIERNA

DAMER
Hylte/Halmstad 1-3 Engelholm
Final 3:5 – 21 april | 14:30 | Örnahallen; Hyltebruk
EVS leder matchserien med 2-1.
Livescore
Livesändning

HERRAR
Linköping 2-3 Hylte/Halmstad
Fianl 3:5 – 22 april | 15:00 | Linköpings sporthall, Linköping
Hylte/Halmstad vinner matchserien med 3-0.
Livescore
Livesändning


BRONSSERIERNA

DAMER
Örebro vs Lindesberg
Bronsmatch 2:2 – 21 april | 16:00 | Idrottshuset, Örebro
Örebro leder matchserien med 1-0.
Livesändning
Livescore

HERRAR
Falkenberg vs Örkelljunga
Bronsmatch 2:2 – 21 april | 15:00 | Falkhallen, Falkenberg
Örkelljunga leder matchserien med 1-0.
Livesändning
Livescore


SEMIFINALSERIERA

DAMER
Hylte/Halmstad vs Lindesberg
H/H vann matchserien med 3-1.

Engelholm vs Örebro
EVS vann matchserien med 3-0.

HERRAR
Hylte/Halmstad vs Falkenberg
Hylte/Halmstad vann matchserien med 3-0.

Linköping vs Örkelljunga
LVC vann matchserien med 3-0.


KVARTSFINALSERIERNA
DAMER
Hylte/Halmstad vs Linköping
H/H vann matchserien med 3-0.

Engelholm vs Svedala
EVS vann matchserien med 3-0.

Örebro vs Gislaved
Örebro vann matchserien med 3-0.

Lindesberg vs Sollentuna
Linde vann matchserien med 3-1.

HERRAR
Linköping vs Habo
LVC vann matchserien med 3-0.

Hylte/Halmstad vs Tierp
H/H vann matchserien med 3-0.

Falkenberg vs Södertelge
FVBK vann matchserien med 3-0.

Sollentuna vs Örkelljunga
ÖVK vann matchserien med 3-1.


ELITSERIELÄNKAR
SM-slutspelet 2018 – damer

SM-slutspelet 2018 – herrar
Elitserien (grundserien) damer
Elitserien (grundserien) herrar