Elitseriekvalet mot sitt avgörande

När Vingåkers VK och IK Ymer drabbar samman lördagen den 21 april markerar det slutet på 2018 års upplaga av elitseriekvalet. Det är den sista av sammanlagt tre kvalmatcher som ska vaska fram vilka två föreningar som får spela elitserievolleyboll säsongen 2018/19.

För Lunds VK är det redan färdigspelat. Lagets sammanlagt två matcher resulterade i en vinst och en förlust. Efter att ha tvingats kapitulera i tre raka set på hemmaplan mot Vingåker repade skåningarna mod och tryckte tillbaka Ymer på bortaplan med lika klara siffror i måstematchen förra helgen. Nu får de helt enkelt vänta ut resultatet i lördagens match mellan VVK och Ymer.

Vingåkersseger skulle betyda att Lund och VVK försvarar sina elitserieplatser. Ymerseger med 3-0 eller 3-1 skulle i sin tur innebära att samtliga lag i kvaket slutar på tre poäng. I ett sådant scenario är det setkvot (antalet vunna set dividerat med antalet förlorade set) som avgör tabellplaceringarna. Om inte heller setkvoten skiljer lagen åt går det hela vägen till så kallad bollkvot (antalet vunna bollar dividerat med antalet förlorade bollar).

2018-04-21 – 14:00
VINGÅKER vs YMER
Livescore

Foto: Fanny Olofsson

Så avgörs elitseriekvalet
Elitseriekvalet avgörs genom en enkelserie. Det innebär att lagen spelar en hemma- och en bortamatch, det vill säga totalt två matcher vardera.

De två lag som efter avslutad serie rankar högst kvalificerar sig för elitseriesäsongen 2018/19. Det lag som slutar trea spelar i sin tur i Division 1 nästa säsong.

På damsidan spelas ej något elitseriekval säsongen 2017/18. Läs mer här!