SM-finalerna står för dörren

Klubblagssäsongen närmar sig sitt slut. Innan vi förklarar den till ända bjuds det på ett gäng sprakande volleybollföreställningar av den allra bästa sorten. I helgen dundrar SM-finalserierna igång. Elitserienvolleyboll.se levererar införrapport och länkar till livescore och livesändningar. Häng med!

Och så var vi äntligen där. SM-finalerna! Elitseriesäsongens absoluta höjdpunkt. De kommande veckorna ställs allt på sin spets. En hel säsong – med träningsläger, träningsmatcher, grundserie, Grand Prix, kvartsfinaler och semifinaler – står inför sitt crescendo. Mina damer och herrar. Unga som gamla. Inbitna volleybollfans som nyfrälsta. Slutspelet ska avgöras och svenska mästare säsongen 2017/18 koras.

Engelholm vs Hylte/Halmstad

På damsidan tar sig de regerande svenska mästarna Engelholms VS an seriesegrande Hylte/Halmstad. Vi kan sannolikt se fram emot en lång och spännande finalserie. Åtminstone talar statistiken och säsongens grundserie- och Grand Prix-matcher lagen emellan för det. På fem möten har det blivit tre femsetare. EVS har tre segrar, Hylte/Halmstad två. Och setställningen är 11-10 fördel skåningarna sett över dessa fem matcher. I grundserien skiljde blott en poäng mellan kombattanterna, där H/H alltså avgick med segern.

Noterbart i övrigt är att EVS kan vinna SM-guld för fjärde säsongen i följd. Lagets tränare, Per-Anders Sääf, är ännu värre. “P-A” kan i år vinna sitt sjätte (!) raka SM-guld. Säsongen 2012/13 tog han hem titeln med Hylte/Halmstads herrar, 2013/14 med Hylte/Halmstads damer, och de tre senaste säsongerna med Engelholm.

Linköping vs Hylte/Halmstad

På herrsidan är det titelförsvarande Linköping som gör upp med utmanande Hylte/Halmstad. Linköping innehar favoritskapet i kraft av sin tämligen överlägsna grundserieseger. Östgötarna, som noterades för 26 segrar och blott en förlust på 27 omgångar, samlade ihop hela 74 poäng och var med det tolv pinnar framför just Hylte/Halmstad som slutade tvåa. Lägg där till att LVC spelade hem GP-titeln i januari och i skrivande stund är uppe 30 (!) raka segrar i grundserie- Grand Prix- och slutspelssammanhang så blir det tydligt varför många tror på nytt guldjubel i Linköping de närmaste veckorna.

Men Hylte/Halmstad kommer inte ge sig i första taget. Hallänningarna har i sin tur gått som tåget under SM-slutspelet. Och känslan är att formen varit stigande sedan slutet på grundserien. Sex raka slutspelssegrar mot Tierp (kvartsfinal) och derbyrivalen Falkenberg (semifinal) har det blivit. Och under detta spann har laget förlorat ett enda set.

Sett över säsongens grundserie- och GP-matcher mellan lagen är det fördel Linköping. Tre segrar av tre möjliga och sammanlagt 9-2 i set.

Så avgörs SM-slutspelet
De åtta främst placerade lagen i grundserien deltar i SM-slutspelet. 2017/18 startar slutspelet 17-18 mars med eventuellt avgörande femte finaler 28 april (damer) och 29 april (herrar). Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – damer.
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – herrar

Foto: falkenbergsbild.se


FINALSERIERNA

DAMER
Hylte/Halmstad vs Engelholm
Final 1:5 – 14 april | 14:30 | Örnahallen; Hyltebruk
Livescore
Livesändning

HERRAR
Linköping vs Hylte/Halmstad
Fianl 1:5 – 15 april | 15:00 | Linköpings sporthall, Linköping
Livescore
Livesändning


BRONSSERIERNA

DAMER
Örebro vs Lindesberg
Bronsmatch 1:2 – 19 april | 19:00 | Lindesberg arena, Lindesberg

HERRAR
Falkenberg vs Örkelljunga
Bronsmatch 1:2 – 19 april | 19:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga


SEMIFINALSERIERA

DAMER
Hylte/Halmstad vs Lindesberg
H/H vann matchserien med 3-1.

Engelholm vs Örebro
EVS vann matchserien med 3-0.

HERRAR
Hylte/Halmstad vs Falkenberg
Hylte/Halmstad vann matchserien med 3-0.

Linköping vs Örkelljunga
LVC vann matchserien med 3-0.


KVARTSFINALSERIERNA
DAMER
Hylte/Halmstad vs Linköping
H/H vann matchserien med 3-0.

Engelholm vs Svedala
EVS vann matchserien med 3-0.

Örebro vs Gislaved
Örebro vann matchserien med 3-0.

Lindesberg vs Sollentuna
Linde vann matchserien med 3-1.

HERRAR
Linköping vs Habo
LVC vann matchserien med 3-0.

Hylte/Halmstad vs Tierp
H/H vann matchserien med 3-0.

Falkenberg vs Södertelge
FVBK vann matchserien med 3-0.

Sollentuna vs Örkelljunga
ÖVK vann matchserien med 3-1.


ELITSERIELÄNKAR
SM-slutspelet 2018 – damer

SM-slutspelet 2018 – herrar
Elitserien (grundserien) damer
Elitserien (grundserien) herrar