Engelholm och Hylte/Halmstad finalklara

Under lördagen säkrade Linköpings VC avancemang till SM-finalerna på herrsidan. Engelholms VS damer och Hylte/Halmstads herrar ville inte vara sämre. Under söndagen bokade de varsin guldkantad finalbiljett.

Engelholm, som i år kan ta hem SM-guldet för fjärde (!) året i följd, var först ut att spela hem finalplatsen. Örebro Volley stretade emot och kämpade tappert, men fick slutligen kapitulera efter setsiffrorna 25-21, 25-19, 16-25, 25-16.
– Vi hade 2–0 i set, men det var ändå många tankar där ute. Man vill ju så gärna ta sig till final, man tänker på det hela tiden och då kommer nerverna in i spelet. Så trots att vi fick en bra start, nej, riktigt lugnt var det aldrig där ute, säger Elsa Arrestad till Helsingborgs Dagblad efter matchen.

Örebrocentern Freja Morén hyllade motståndet när hon intervjuades av Nerikes Allehanda:
– Det går inte att säga något annat än att Engelholm har en högre lägstanivå än vad vi har. Men det betyder inte att jag inte hade hoppats att vi skulle kunna prestera bättre och störa dem mycket mer.

“Fantastisk volleyboll”

Hylte/Halmstads herrar stod i sin tur för en imponerande semifinalserie i Hallandsderbyt mot ärkerivalen Falkenbergs VBK. Tre raka H/H-segrar gör att FVBK missar SM-final för första gången på 13 (!) år. I söndagens drabbning skrevs siffrorna till 25-15, 26-24, 25-14.

– Första och tredje set spelar vi fantastisk volleyboll. I andra tappar vi trycket i serven och tajmingen i blocket och då är Falkenberg nära, men det är skönt att vi kommer tillbaka och är starka på slutet. Tidigare under säsongen har vi tappat fokus och blivit frustrerade när det inte gått vår väg, men just nu har vi en jäkla skön känsla laget. Nu ser vi fram emot finalserien mot Linköping, det blir en svår och rolig utmaning att ta sig an, säger H/H-coachen Per-Erik Dahlqvist i Hallandspostens livesändning efter matchen.

Kampen om sista finalplatsen

Enda semifinalserien som ännu lever är den mellan Hylte/Halmstads damer och Lindesberg. Efter söndagens drabbning lagen emellan sitter H/H i förarsätet. Seriesegrarna vann i tre raka akter och har nu 2-1 i matcher. Redan på tisdag, i den fjärde semifinalen, kan de följa i Linköpings, Engelholms H/H herrs fotspår.

För Örebro och Falkenberg gäller det nu att ladda om inför de dubbla bronsbataljerna. Falkenbergs ställs mot Örkelljunga. Örebro kommer i sin tur ställas mot antingen Lindesberg eller Hylte/Halmstad.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen i grundserien deltar i SM-slutspelet. 2017/18 startar slutspelet 17-18 mars med eventuellt avgörande femte finaler 28 april (damer) och 29 april (herrar). Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – damer.
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – herrar

Foto: falkenbergsbild.se


SEMIFINALHELGEN

2018-04-07
HERRAR
15:00 – Linköping 3-0 Örkelljunga
LVC vann matchserien med 3-0.

2018-04-08
DAMER
15:30 – Hylte/Halmstad 3-0 Lindesberg
H/H leder matchserien med 2-1.

16:00 – Engelholm vs Örebro
EVS vann matchserien med 3-0.

HERRAR
18:00 – Hylte/Halmstad vs Falkenberg
Hylte/Halmstad vann matchserien med 3-0.


KVARTSFINALSERIERNA
DAMER
Hylte/Halmstad vs Linköping
H/H vann matchserien med 3-0.

Engelholm vs Svedala
EVS vann matchserien med 3-0.

Örebro vs Gislaved
Örebro vann matchserien med 3-0.

Lindesberg vs Sollentuna
Linde vann matchserien med 3-1.

HERRAR
Linköping vs Habo
LVC vann matchserien med 3-0.

Hylte/Halmstad vs Tierp
H/H vann matchserien med 3-0.

Falkenberg vs Södertelge
FVBK vann matchserien med 3-0.

Sollentuna vs Örkelljunga
ÖVK vann matchserien med 3-1.


ELITSERIELÄNKAR
SM-slutspelet 2018 – damer

SM-slutspelet 2018 – herrar
Elitserien (grundserien) damer
Elitserien (grundserien) herrar