LVC till SM-final för femte året i följd

Linköpings VC är en stormakt inom svensk elitvolleyboll. Den saken underströks ytterligare under lördag eftermiddag. Östgötarna slog Örkelljunga i tre raka set, vilket betyder 3-0 i matcher och säkrat avancemang till SM-finalerna.

Segersiffrorna skrevs till 25-20, 28-26, 25-22 (fullständig matchstatistik finns via den här länken).
– Vi klev in i matchen med målet att sätta oss i respekt för att visa våra motståndare att det här skulle de inte kunna vinna. Starten blev precis den vi ville. Fokus och attityd var på topp och vi spelade starkt i försvar och aggressivt i anfall. Samtidigt vek ÖVK inte ner sig det minsta, de kämpade stenhårt till sista boll. Nyckeln blev det där tajta andrasetet – det var skönt att få med sig. I tredje är det fortsatt jämnt, men det känns som att vi har kontroll på det från början till slut, sammanfattar spelade tränare Albin Eriksson matchen.
– Oerhört skönt med SM-final – en grym känsla! Det är det här vi spelat för sedan seriestarten i oktober. Idrott handlar om utmaningar och att testa gränserna, och SM-finalerna erbjuder det slutgiltiga och ultimata testet på en lång säsong. Vi ser fram emot matcherna som kommer, oavsett om det blir Hylte/Halmstad eller Falkenberg som står på andra sidan nätet.

Segern var lagets 30:e raka i elitserie- och Grand Prix-sammanhang och betyder att laget är klart för SM-final för femte året i följd.
– En jättebedrift! Det känns otroligt häftigt att vara en del av det här laget. Men vi får vänta lite med att vara nöjda. Vinner vi inte guldet kommer ändå ingen komma ihåg det här. Nu laddar vi för SM-final!, fortsätter Eriksson, som så sent som förra veckan röstades in i Elitseriens “Dream Team” av sina kollegor.

Nedskrivna inför säsongen

För snart ett år sedan korades Linköpings VC till svenska mästare på herrsidan efter 3-0 i finalserien mot Falkenberg. Därefter tog en händelserik silly season vid. När säsongen 2017/18 dundrade igång hade mästarklubben tvingats bygga om en hel del. Stora guldmakare, så som landslagsspelarna Erik Sundberg (Årets spelare 2017) och Wilhelm Nilsson, norpades av utländska klubbar. Dessutom försvann Johan ”Joe” Isacsson, guldtränaren tillika förbundskaptenen för herrlandslaget, till tyska Bundesligaklubben Solingen.

När elitserietränarnas guldtips presenterades under oktober månads upptaktsträff stod klart att inte en enda trodde på nytt LVC-guld. Ganska tidigt stod dock klart att östgötarna var att räkna med även den här säsongen. I januari säkrade laget Grand Prix-titeln, den mest prestigefulla inom svensk elitvolleyboll näst efter SM, för att sedan spela hem grundseriesegern ett par månader senare. Och nu är laget alltså klart för SM-final.
– Att ur slå under underläge och motbevisa folk är alltid en skön känsla och något som motiverar. Vi klev in i den här säsongen med mottot “vi mot alla andra” och fick på så sätt ihop en enormt tajt grupp. Det här är en bedrift som alla i laget bidragit till. Vi har en underbar trupp där alla drar åt samma håll.

Finalmotståndet klart i morgon?

I morgon, söndag, kan Linköpings finalmotståndare bli klara. Hylte/Halmstad leder med 2-0 i matcher i derbyserien mot ärkerivalen Falkenbergs VBK, som kan missa SM-finalspelet för första gången på 13(!) år.

Även Engelholms VS, de regerande svenska mästarna på damsidan, kan säkra finalbiljett vid seger mot utmanaren Örebro. Enda semifinalserien som garanterat inte avgörs i helgen är den mellan Hylte/Halmstads damer och Lindesberg. Seriefyran Linde mäktade med en mäktig 3-0-seger tidigare i veckan och kvitterade därmed till 1-1 i matcher. Nu återstår att se vem som tar kommandot och skaffar sig matchboll inför den fjärde och potentiellt avgörande semifinalen.

För Örkelljunga väntar nu fajten om SM-bronset.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen i grundserien deltar i SM-slutspelet. 2017/18 startar slutspelet 17-18 mars med eventuellt avgörande femte finaler 28 april (damer) och 29 april (herrar). Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – damer.
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – herrar

Foto: falkenbergsbild.se

SEMIFINALHELGEN

2018-04-07
HERRAR
15:00 – Linköping 3-0 Örkelljunga
LVC vinner matchserien med 3-0.

2018-04-08
DAMER
15:30 – Hylte/Halmstad vs Lindesberg (livesänds)
Matchserien är oavgjord, 1-1.

16:00 – Engelholm vs Örebro (livesänds)
EVS leder matchserien med 2-0.

HERRAR
18:00 – Hylte/Halmstad vs Falkenberg (livesänds)
Hylte/Halmstad leder matchserien med 2-0.


KVARTSFINALSERIERNA
DAMER
Hylte/Halmstad vs Linköping
H/H vann matchserien med 3-0.

Engelholm vs Svedala
EVS vann matchserien med 3-0.

Örebro vs Gislaved
Örebro vann matchserien med 3-0.

Lindesberg vs Sollentuna
Linde vann matchserien med 3-1.

HERRAR
Linköping vs Habo
LVC vann matchserien med 3-0.

Hylte/Halmstad vs Tierp
H/H vann matchserien med 3-0.

Falkenberg vs Södertelge
FVBK vann matchserien med 3-0.

Sollentuna vs Örkelljunga
ÖVK vann matchserien med 3-1.


ELITSERIELÄNKAR
SM-slutspelet 2018 – damer

SM-slutspelet 2018 – herrar
Elitserien (grundserien) damer
Elitserien (grundserien) herrar