Från förlust och dålig giv till analys från nya perspektiv

Batalj under U23-SM

Den enda elitseriematchen som spelades i helgen var Södertälje mot Habo under lördagskvällen. Matchen utspelades i samband med att Södertälje annordnade U23-SM, vilket bland annat innebar spel på centercourt i Täljehallen och en något större andel målbrottspipiga röster i publiken. Spänningen var märkbar i hallen när 7:e placerade Habo gick in i hallen för spel mot 6:e placerade Södertälje. Matchen var en viktig match för herrarna eftersom de var i ett läge där man verkligen hade chansen att ta en plats i top 5 och samtidigt skapa en stor klyfta ner till den undra halvan i tabellen. Det var alltså bäddad för en kamp. Och kamp blev det. Setsiffrorna tillskrevs 22-25, 25-14, 25-19, 19-25, 10-15 där Habo klev ur segrande. Danny Weemes var poängbäst i Södertälje på 21p medan nyförvärvet Nenad Ćosić gjorde en klart godkänd insats med suverän servemottagning. Men redan innan matchen hade börjat hade man fått reda på att giganten Nick West skadat knät under fredagen, där knät hade svullnat upp efter träningen. Som att det inte hade varit nog med skador, stukade Nenad Ćosić dessutom foten under matchen. Men han knöt bara ihop skorna hårdare, bet ihop och spelade vidare.

Men efter fyra förluster på de fem senaste matcherna och skador som aldrig verkar ta slut så kan det vara svårt att motivera till att analysera vart man går fel. Vartvänder man sig när tron på sig själv börjar tryta? Hur ser man förbi negativa resultat och avbräck? Man tar hjälp av experter såklart.

Vändningen

Systrarna Saga och Freja har ställt upp på att hjälpa herrlaget att bryta ner allt från matchen till uppladdning för att man på bästa sätt ska kunna gå vidare och bygga sig starkare. Saga är 9 år och Freja är 5 år, spelar själva volleyboll i Södertälje och har föräldrar aktiva i föreningen (vissa skulle säga väldigt aktiva). Mamma Karin gör allt möjligt i föreningen, bland annat speaker på matcherna, och pappa Hasse är sportchef.

-Killarna förlorade i helgen mot Habo. Vad tycker ni om det och varför tror ni att de förlorade?
”Det var tråkigt att de förlorade. De måste träna ännu bättre! De kanske var trötta eftersom det var sent på kvällen…”

-För spelarna är det viktigt att alltid vara redo inför matcherna. Inte bara vara uppvärmd i kroppen men även mentalt redo. Har ni några tips på hur killarna kan komma till nästa match och vara på hugget från början?
”Ät grönsaker för att bli starka och pigga. Tänk på innan matchen på vad ni har tränat på, så kommer ni ihåg det.
Fundera på hur ni kan lura motståndarna. På volleybompan spelar vi en sång när vi ska börja, då blir man glad och peppad. Vi kommer att hjälpa till inför nästa match eftersom vi har bakat pepparkakor till alla spelare med deras nummer.”

-När killarna förlorar blir man ibland ledsen och omotiverad. Hur kommer man över en förlust lättast?
”Man kan försöka tänka på det man är nöjd med under matchen, då blir man gladare. Jag brukar bli sur när Telge förlorar en boll, då brukar jag skrika ”kämpa Telge!”. Man kan också bli glad av att lyssna på gladare musik.”

-Vad betyder volleyboll för er och varför tycker ni att det är kul att kolla och heja på killarna när de spelar?
”För att dom spelar superbra och gör mycket bra saker. När jag spelar volleyboll får jag göra det jag gillar mest och jag känner mig fri. Volleybollen har alltid varit ett del av mitt liv och det blir bara roligare och roligare.
Jag gillar Jocke, Ashur och Stefan för dom är så coola! Och så tar dom i hårt. Dessutom lär vi oss volleyboll när vi tittar.”

Men denna klockrena analys i ryggen finns det inga tvivel om att laget bör kunna vara optimalt förberedda inför Linköping på lördag (som för övrigt är sista hemmamatchen för i år, se se till att komma dit). Laget ska göra sitt bästa i veckan för att träna ännu hårdare, lyssna på vad coach Arno säger och att tänka på det ordentligt innan matchen. Jag får en känsla av att Jocke, Ashur och Stefan kommer att vara EXTRA laddade när man känner doften av de hembakade pepparkakorna som Saga och Freja har med sig. Vi passar också på att skicka en peak till vår DJ att spela lite gladare musik på uppvärmningen på lördag.

Nu får skribenten ursäkta sig, för han ska iväg och köpa grönsaker…

Text: Stefan Edgren
Foto: Per Eliasson