Ett nytt Habo Wolley närmar sig säsongsstart

Efter säsongen 2016/2017 aviserade flera spelare att de skulle lämna Habo Wolley för andra livsutmaningar. Under sommaren har elitgruppen haft ett hektiskt arbete, och nedan kan vi nu presentera resultatet. Det är i princip ett nykomponerat lag som huserar i Habo Sporthall säsongen 2017/2018.

De spelare som är kvar sedan förra säsongen är lätträknade. Centern Alexander Berggren och spikern Stefan Stolic som både inleder sina tredje säsonger i Habo får axla rollen som kulturbärare och fostra det nya elitlaget in i traditioner så som nickfotboll, att klaga på nätkonstruktionen i Habo Sporthall samt pre game meals på Stationen. Det nya Habo Wolley innehåller spelare från när och fjärren. Hela vägen från andra sidan Atlanten har man hämtat Jackson Maris. Volleybollentusiasten vet naturligtvis att Maris under föregående säsong spelade i Tierp Volley, och redan då visade han vilka kvalitéer han besitter som passare.  I Habo får han dock en ny roll där han även kommer att vara lagets tränare. Spelande tränare är lite av en trend i elitserien men för Habo Wolley är det första gången på tjugo år i högsta serien man valt det spåret.

Med sig från Kanada får Maris centern Kenneth Rooney som de senaste fem åren representerat Manitoba Bisons. Bisons är ett topplag i den Kanadensiska universitetsligan och Rooney har höga kvalitéer i såväl block som anfall. Samspelet mellan honom och passaren Maris förväntas hålla högt underhållningsvärde.

I och med Stolic, Maris och Rooney är den så kallade utlänningskvoten fylld. Lyckligtvis finns två svenska medborgare med utländskt klingande namn som båda bestämt sig för att göra comeback i Habo Wolley. Adnan Herco har efter några säsonger som familjefar på anmodan från sin son (som inte bara vill höra om hur bra hans pappa är utan också se det) beslutat sig för en fullsatsning på volleybollen. Adnan är Habo Wolleys näst meste poängplockare genom tiderna och kommer med största sannolikhet sätta skräck i motståndarlagens block och försvar.
Filip Mokelainen, vars namn minner om den s.k östra rikshalvan, gör även han comeback på liberopositionen. Filip är lyckligtvis även han så svensk man kan vara, trots att han kommer från Skåne, och i tider av få svenska spelare är vi mycket glada att han återfått suget för volleyboll istället för att avsluta en alltför kort karriär.

Två tunga värvningar från konkurrerande elitserielag har Habo även mäktat med inför denna säsong. Johan Skoogh som efter fyra säsonger i Hylte/Halmstad bestämt sig för att fortsätta karriären i Habo Wolley kommer bidra med mycket stabilitet framförallt i servemottagning och försvar. Skooghs Hallandsrival Sebastian Angel, som de tre senaste säsongerna passat i Falkenberg, kommer denna säsong att konkurrera med sin tränare om speltid på passarpositionen i den röd-vita Habotröjan.

Elitserien kommer även stifta bekantskap med två nya ansikten. Robin Råkeberg har på samma sätt som Alexander Berggren gjorde för två år sedan medelst gondol lämnat Borås och IK Ymer för att till viss del kunna njuta av Jönköpings soliga, torra somrar men även för att elitsatsa på volleybollen. Robin är en talangfull center med bra spänst och härlig bollkänsla. Tillsammans med Johan Skoogh och Sebastian Angel bildar Robin Råkeberg även Habo Wolleys s.k blondinkedja när de tre är framme vid nät tillsammans.

Bland taxfreebutiker och enarmade banditer på Åland finns även kompetenta volleybollspelare. Jacob Nordlund kommer i år, trots att han hunnit fylla 27, göra sin första säsong i elitserien. Föregående år valde lillebror Edward att ta steget över till fastlandet för att representera Tierp Volley och Jacob har glädjande nog valt att gå i lillebrors fotspår och satsa mot eliten. Åland tillhör visserligen Finland, men i och med slugt förhandlande har Ålänningar förmånen att räknas som inhemska spelare BÅDE i Finland och Sverige. Det ska bli mycket trevligt att kunna ge Nordlund en annan bild av Sverige än den som Ålandskryssare uppvisar.

Efter att under många år ha jobbat målmedvetet med ungdomsverksamheten kan elitlaget äntligen börja skörda frukten i och med att Oliver Eiderhed och William Wymark skrivit s.k träningskontrakt med klubben. Det är två mycket talangfulla spelare som valt att stanna kvar i Habo för sina gymnasiestudier och samtidigt elitsatsa i klubbens verksamhet. Under den nästan två månader långa försäsongen har killarna gjort stora framsteg, och ingen skulle förvånas om dessa spelare kommer få göra inhopp när vi kommit en bit in i säsongen.

Habo Wolley spelar sin första match i elitserien på bortaplan på Hylte/Halmstad 8e oktober. Habofansen får dock vänta fram till tisdagen 24e oktober innan man får se elitserievolleyboll i Habo Sporthall då laget har hemmapremiär mot Lund.

Habo Wolley 2017/2018
#1 Jackson Maris
#2 Jacob Nordlund
#4 Stefan Stolic
#5 Oliver Eiderhed
#6 William Wymark
#7 Johan Skoogh
#8 Adnan Herco
#9 Filip Mokelainen
#10 Sebastian Angel
#11 Alexander Berggren
#14 Kenneth Rooney
#15 Robin Råkeberg

Spelare ut från säsongen 2016/2017
Linus Ekstrand, Linköping
Jakob Molin, Sollentuna
Elias Andreasson, Örkelljunga
Giannis Madouras, Grekland
Roy Powell, uppehåll
Arvid Haag, uppehåll
Oscar Hult, uppehåll
Jens Persson, uppehåll
Alessandro Lodi (coach), Japan