Utmärkelser: Dillard och Sundberg Årets spelare i Elitserien

Carnae Dillard, Engelholms VS, och Erik Sundberg, Linköping VC. Där har ni Årets spelare säsongen 2016/2017. Båda har stått för spektakulära säsonger och uppmärksammas nu genom den mest prestigefyllda av Elitseriens utmärkelser, som elittränarna röstar fram.

Efter ha dragits med påtagliga skadebekymmer dem senaste åren bestämde sig Erik Sundberg förra säsongen för att operera knäet och ge sin kropp en ordentlig chans till rehabilitering. Ett riktigt beslut skulle det visa sig. Den här säsongen har vänsterspikern dominerat och kan nu stolt titulera sig Årets spelare. Enligt huvudpersonen själv är det en ära att få utmärkelsen, och han märker skillnaden i sitt spel.

– De två tidigare säsongerna har jag knappt kunnat styrketräna alls, men det har jag kunnat göra i år, säger Sundberg. Det har gått över förväntan och jag känner mig bättre än någonsin.

Ja, bra har det gått. Säsongen igenom har Sundberg bidragit med stabil mottagning och snillrikt offensivt spel i ett Linköping som konsekvent varit mycket svåra att rubba. Han har varit succélagets främste poängplockare med 374 poäng i grundserien, och är en oumbärlig pusselbit i lagbygget. En viktig faktor som Sundberg pekar på är nyvunnet självförtroende, som kommer som en positiv effekt av tränaren Johan Isacssons coachning.

– Mitt självfortroende har ökat och jag vågar ta mer ansvar nu. Det känns som att “Joe” låter spelare ta för sig och gå för fullt, det är någonting som har gynnat mig i år.

Vi säger grattis ännu en gång till Erik Sundberg, som avslutningsvis kommenterar lagets chanser i semifinalsavgörandet:
– Det känns bra, vi vet vad vi kan och hur bra vi är när vi spelar vårt spel.

Engelholms amerikanska ess var årets utropstecken

Carnae Dillard har gjort ett starkt intryck på alla som följt Elitserien i år. Inte nog med att hon vann damernas poängliga (317 poäng) och leder sitt Engelholm in i den stundande finalserien, hon blev också framröstad som Årets spelare – först av folket och nu av elitserienscoacherna. Dillard tar utmärkelsen med lugn:
– Jag fick nyss reda på det av min tränare, det är en något märklig känsla, detta är annat än college, säger hon. Jag är såklart glad och stolt, och har ju inte ens hunnit berätta för min familj.

Dillard har gått som tåget hela säsongen och menar att hennes framgångsfaktor har varit att släppa tvivlet på sig själv. Det var något hon behövde jobba mer med här än hemma i Texas.

– En del tvivel kröp fram när jag kom hit. Men jag bestämde mig för att lita på mig själv och mina lagkamrater, och genom det har jag hittat min nivå.

Dillard ser nu fram emot finalserien mot Hylte/Halmstad och konstaterar att matcherna lagen emellan lär bjuda på volleyboll när det är som bäst. Hon är förväntansfull, laddad och redo att gå för vinst, men först ska hon berätta för familjen om den prestigefulla utmärkelse hon just mottagit.

Därmed är alla pristagarna i Årets utmärkelser presenterade. Per-Anders Sääf (Engelholm) och Patrick Aparicio (Falkenberg) tog hem pris som Årets coach. Elsa Arrestad (Lindesberg) och Victor Nielsen (Falkenberg) kammade hem utmärkelsen som Årets rookie. Och Dillard och Sundberg har i dag utsetts till Årets spelare. I morgon, torsdag, har det blivit dags att presentera Årets lag på damsidan. Se detaljerat schema nedan:
Måndag (10/4): Årets coach – dam och herr
Tisdag (11/4): Årets rookie – dam och herr
Onsdag (12/4): Årets spelare – dam och herr
Torsdag (13/4): Årets lag – damer
Fredag (14/4): Årets lag – herrar


LISTA: Nominerade coacher och spelare

ÅRETS SPELARE
Damer:
Carnae Dillard, Engelholm
Tiana Dockery, Hylte/Halmstad
Jonna Wasserfaller, Hylte/Halmstad
Matilda Altin, Sollentuna
Sofie Sjöberg, Örebro

Herrar:
Erik Sundberg, Linköping
Alexandro Luna, Hylte/Halmstad
Johan Eriksson, Falkenberg
Shun Imamura, Örkelljunga
Staffan Blomgren, Sollentuna
Thomas Lyon, Tierp

ÅRETS ROOKIE
Damer:
Michaela Eriksson, Svedala
Matilda Altin, Sollentuna
Stina Rix, Hylte/Halmstad
Julia Axelsson, Engelholm
Elsa Arrestad, Lindesberg
Alexandra Nyström, Sollentuna

Herrar:
Daniel Gruvaeus, Falkenberg
Jakob Molin, Habo
Victor Nielsen, Falkenberg

ÅRETS COACH
Damer:
Daniel Magnusson, Gislaved
Per-Anders Sääf, Engelholm
Tony Westman, Hylte/Halmstad

Herrar:
Alessandro Lodi, Habo
Johan Isacsson, Linköping
Matthew Young, Hylte/Halmstad
Patrick Aparicio, Falkenberg
Vladan Ceremidzic, Sollentuna

HISTORIK: Vinnare 2016
Årets spelare – dam: Isabelle Haak, Engelholm
Årets spelare – herr: Dardan Lushtaku, Falkenberg
Årets genombrott – dam: Filippa Hansson, Svedala
Årets genombrott – herr: Victor Nielsen, RIG Falköping
Årets coach – dam: Matilda Wikander, Örebro
Årets coach – herr: Patrick Aparicio, Falkenberg