Foto: Robert Engström

Sollentuna besegrade ÖVK på ”bortaplan”

Nu när grundserien närmar sig sitt slut och kvartsfinalerna väntar runt hörnet är det dags för lagen att vässa slutspelsformen. För Örkelljungas del slåss man för att behålla tredjeplatsen i serien och därmed få välja ett av de två lag som är kvar att välja på när Linköping och Hylte/Halmstad gjort sina val samt för att slippa hamna på samma slutspelshalva som Linköping (som leder serien med 10 poäng för tillfället). För Sollentunas del handlar det om att behålla femteplatsen i serien (före Habo) samt att skicka signaler till topp-4 lagen att de kan stöta på patrull om de väljer Sollentuna som kvartsfinalmotståndare. Dagens match var således viktig för bägge lagen.

Matchen spelades i Tellushallen i Vallentuna och det var därför ”lite mindre hemmamatch” än vanligt då den skiljer sig en del från Satelliten (då Sollentuna inte tränat i hallen innan matchen).

I första set tog Sollentuna ett litet grepp tidigt och ledde med två poäng fram till 8-6. Örkelljunga var ikapp vid 8 lika, men Sollentuna tog tillbaka kommandot och gick ifrån till 12-10. Man höll en tvåpoängsledning fram till 16-14 när Örkelljunga vann två raka poäng till 16 lika. Sollentuna gick igen ifrån till 18-16 innan Örkelljunga gick ikapp till 18 lika. Nu spelar lagen jämnt fram till 20 lika när Örkelljunga tar ledningen för andra gången i setet. Första gången var vid ställningen 8-9 då Tobias Persson gjorde sitt andra raka serveess). Vid 20 lika vinner Örkelljunga två poäng och Sollentuna tar time-out vid 20-22. Pausen ger önskad effekt och vid 23 lika är Sollentuna ikapp. Då tar Örkelljunga time-out. Tomas Vilimas vinner nästa anfall och Örkelljunga har setboll. Kosma Smiechowski vinner en backspiks och kvitterar till 24 lika. Anfallet efter slår Tomas Vilimas ut och Sollentuna har sin första setboll. Tobias Persson slår block ut och kvitterar till 25 lika. Peter Lundgren rullar in en pipe och Örkelljunga tvår sin andra setboll vid 25-26. Bollen efter blockerar Örkelljungablocket ner Kosma Smiechowski och Örkelljunga vinner första set med 25-27.

I det andra setet börjar Örkelljunga bäst och tar ledningen med 3-6. Vid 8-10 gör Sollentuna ett passarbete och Fredric Gewers kommer in. Vid 10 lika är Sollentuna ikapp och Sollentuna vinner ytterligare två raka bollar fram till 12-10 när Örkelljunga tar time-out. Sollentuna vinner ytterligare två bollar och leder nu med 14-10. Vid 15-11 vinner Örkelljunga tre raka bollar fram till 15-14. Nu byter Sollentuna tillbaka Kaius Peltonen som passare. Sollentuna ökar ledningen till 17-14 när Tomas Vilimas vinner ett anfall och direkt efter det gör ett serveess. Vid 18 lika är Örkelljunga ikapp och man tar direkt ledningen med 18-19 efter en backspiks från Tomas Vilimas. Sollentuna vägrar dock vika ner sig och kontrar direkt med att vinna de följande två bollarna. Lagen spelar jämnt fram till 22 lika när Sollentuna genom ett anfallspoäng från Kosma Smiechowski och en anfallsmiss från Örkelljunga går upp till 24-22. På nästa boll missar Sollentuna sitt anfall och efter en time-out kan Sergej Engström slå in setbollen efter ett bra kortisanfall. Sollentuna vinner setet med 25-23 och det är kvitterat till 1-1 i set.

I tredje set vinner Örkelljunga de två första bollarna, men efter det är det Sollentuna som dominerar setet. Man går från 0-2 till 14-7. Sollentuna pressfar Örkelljunga rejält och Örkelljunga gör ovanligt många misstag i setet. Örkelljunga försöker bryta trenden genom att byta in Erik Hellgren men man lyckas inte få till något trendbrott, utan Sollentuna kan ohotat vinna setet med 25-17. Sollentunas block fungerar mycket bra det här setet och bromsar många av Örkelljungas anfall eller tvingar Örkelljungas spikers att slå ut.

Det fjärde setet påminner om det tredje. Örkelljunga vinner de två första bollarna och man håller i lite längre än i förra setet, så Örkelljunga har 5-9 innan Sollentuna får igång sitt spel ordentligt. Vid 11 lika är man ikapp och vid 14 lika lägger man i en högre växel. Man går ifrån till 19-14 när Örkelljunga tvingas ta sin andra time-out (den första tog man tre bollar tidigare). Vid 20-16 gör Sollentuna några onödiga misstag och Örkelljunga kommer lite närmare, men närmare än 20-18 kommer man aldrig, utan Sollentuna kan vinna de fem sista bollarna och setet med 25-18 och matchen med 3-1 (25-27, 25-23, 25-17, 25-18). I sista set var Staffan Blomgren den stora skillnaden mellan lagen. Staffan tog nio poäng i setet.

I Sollentuna gjorde Staffan Blomgren en bra insats och i Örkelljunga var Trent O´Dea den spelare som Sollentuna hade svårast att stoppa idag.

I och med segern är det inte osannolikt att Sollentuna gjorde att Örkelljunga kommer att sluta på fjärde plats i serien (då Falkenberg har samma poäng som Örkelljunga, men en match mindre spelad) samtidigt som Sollentuna tog ett lite stadigare grepp om femteplatsen. Än viktigare dock är att man skickade signalen till topp-4 lagen att man inte kan räkna med någon enkel seger mot Sollentuna om man väljer oss i kvartsfinalerna.

För Sollentunas del är det bortamatcher mot Linköping den 2 mars och mot Vingåker den 4 mars som återstår i grundserien. Efter det får vi se vilket lag som väljer oss (eller om inget lag väljer oss så blir det spel mot laget som kommer fyra i serien – vilket ser ut som det kan bli Örkelljunga). Oberoende vilket lag det blir så ser vi fram emot slutspelet!

Slutresultat i Tellushallen: Sollentuna – Örkelljunga 3 – 1 (25-27, 25-23, 25-17, 25-18)
Publiksiffra 104

Bästa poängplockare i matchen:
Sollentuna Blomgren, Staffan 24 och Smiechowski, Kosma 17
Örkelljunga Vilimas, Tomas 22 och Persson, Tobias 14

Skribent: Johan Lundström
Foto: Robert Engström