Hylte/Halmstad två segrar från historisk gulddubbel

Det är 33 år sedan det senast inträffade och har bara hänt fem gånger tidigare, men nu är det nära igen. Kommande dagar kan de svenska mästartitlarna hamna i en och samma förening!

Gångna helgen inleddes elitseriesäsongens stora crescendo när SM-finalerna, som avgörs i bäst av tre matcher, dundrade igång. Hylte/Halmstad, som är i final på både dam- och herrsidan, har dubbelt guldläge i kraft av segrarna som säkrades.

H/H:s damer var i 0-1-underläge och hade setbollar mot sig i akt två men visade styrka genom att vända till 3-1-vinst (20-25, 27-25, 25-21, 25-15) borta mot regerande svenska mästaren Engelholm som jagar sjätte raka SM-titeln.

Herrlaget vann med samma setsiffror mot hemmaspelande derbyrivalen Falkenberg efter att ha spelat hem de två första akterna relativt bekvämt men behövt kämpa betydligt mer för att stänga tillställningen (25-17, 25-17, 23-25, 26-24).

De båda finalserierna vänder nu till Halmstad Arena, där det är dukat för potentiellt avgörande matcher både onsdag (damer) och torsdag (herrar). Går H/H ånyo segrande ur kamperna skriver klubben in sig i historieböckerna som den blott tredje att under en och samma säsong lägga beslag på såväl damernas som herrarnas SM-titel i volleyboll.

Bara två andra föreningar har tidigare presterat samma bedrift, varav Sollentuna VK är den som senast lyckades. På 80-talet mäktade Stockholmsklubben med det hela fyra (!) gånger:

År                      Förening
1965                 Kolbäcks VK
1984                 Sollentuna VK
1985                 Sollentuna VK
1986                 Sollentuna VK
1988                 Sollentuna VK

Hylte/Halmstad har också chans att bli allra första förening att kunna titulera sig såväl regerande Grand Prix-mästare som regerande svenska mästare på både dam- och herrsidan.

Att hallänningarna sitter i den här guldsitsen är knappast förvånande men likväl imponerande. H/H:s båda elitlag favorittippades av elitseriecoacherna inför säsongen och säkrade så sent som i januari varsitt Grand Prix-guld i Uppsala.

Huruvida H/H i slutändan lyckas gå hela vägen eller om Engelholm och/eller Falkenberg vänder på steken får vi garanterat svar på den här veckan. Sker det inte kommande vardagar ges det en ny chans söndagen den 25 april då de eventuellt tredje och direkt avgörande i matcherna i respektive finalserie spelas i Halmstad Arena.

Följ dramatiken via SportExpressen Play som livesänder samtliga finalmatcher!

Dubbla bronsbataljer

Parallellt med finalserierna avgörs även kampen om SM-bronsen i bäst av två matcher. På damsidan är det tredjeseedade Örebro och fjärderankade Gislaved som gör upp om medaljerna. På herrsidan är grundseriesegrande Sollentuna och tredjeseedade Örkelljunga motsvarande lag.

Bronsserierna inleds tisdagen den 20 april och stänger lördagen den 24 april och visas via VolleyTV (www.volleytv.se). I händelse av att lagen vinner varsin match avgörs det hela genom ett Golden set som spelas först till 15 och direkt efter att match 2 avslutats.

Foto: Robert Boman

VECKANS MEDALJMATCHER
20 april 19:00: Gislaved vs Örebro Brons 1:2 (d)
20 april 19:00: Örkelljunga vs Sollentuna Brons 1:2 (h)
21 april 19:00: Hylte/Halmstad vs Engelholm Final 2:3 (d)
22 april 19:00: Hylte/Halmstad vs Falkenberg Final 2:3 (h)
24 april 15:00: Örebro vs Gislaved Brons 2:2 (d)
24 april 17:00: Sollentuna vs Örkelljunga Brons 2:2 (h)
25 april 14:00: Hylte/Halmstad vs Engelholm Final 3:3 (d)*
25 april 16:30: Hylte/Halmstad vs Falkenberg Final 3:3 (h)*
*Spelas förutsatt att matchserien ej avgörs i match 2.

SM-SLUTSPEL DAM
Finalserie: Hylte/Halmstad (1) vs Engelholm (2)
Bronsfinal: Örebro (3) vs Gislaved (4)


SM-SLUTSPEL HERR
Finalserie: Hylte/Halmstad (2) vs Falkenberg (4)
Bronsfinal: Sollentuna (1) vs Örkelljunga (3)

LÄNKAR
• Så avgörs SM-slutspelet 2021
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se
• Spelschema SM-slutspel dam
• Spelschema SM-slutspel herr