Sollentuna redo för Challenge Cup

På tisdag radar Sollentuna VK upp för en historisk match på en av europeisk volleybolls stora klubblagsscener; CEV Challenge Cup. I den stundande åttondelsfinaldrabbningen står franska AS Cannes VB på andra sidan nät.

Matchen spelas i Turkiets huvudstad Ankara, där både åttondelsfinaler och kvartsfinaler avgörs i en coronaanpassad “bubbla”. Laget som går vinnande ur drabbningen går vidare till onsdagens kvartsfinal och ställs där mot arrangerande Halkbank Ankara eller portugisiska storklubben Benfica.

Tisdagens motståndare Cannes är ligaledare i den konkurrenskraftiga franska ligan. I truppen återfinns många inhemska spelare, men också ett gäng utlandsproffs från bland annat USA, Australien och Brasilien. Det gör även en viss Daniel Gruvaeus, 21, som inför säsongen 2020/21 lämnade moderklubben Falkenbergs VBK för att testa vingarna som utlandsproffs i den franska storklubben.

Missa inte intervjun på Europeiska Volleybollförbundets hemsida, där Daniel berättar om sina volleybolldrömmar och tankarna inför mötet med sina blågula landsmän!

Imponerande höst

Det här är andra året i följd ett svensk herrlag deltar i Europacupspel. Hösten/vintern 2019 spelade Linköpings VC sextondelsfinal och dubbelmöten mot estländska mästaren Pärnu i Challenge Cup.

I år är det alltså Sollentuna som ska försvara de svenska färgerna. Europacupplatsen säkrades i januari 2020 när klubben dundrade hem Grand Prix-titeln i Fyrishov, Uppsala. Laget följde upp GP-guldet med en urstark avslutning på grundserien och slutade som seriesegrare. Hade det inte varit för coronautbrottet kunde SVK mycket väl stått som svenska mästare den gångna våren, då SM-slutspelet inte kunde slutföras.

Under säsongen 2020/21 har framgångarna fortsatt för den klassiska volleybollföreningen från norra Stockholm. I skrivande stund är Sollentuna obesegrade i Elitserien, med elva segrar av elva möjliga och blott tre (!) setförluster.

Gångna helgens match mot derbyrivalen Södertelge, som besgerades i raka set (25-15, 25-16, 25-13), fick agera genrep och genomkörare inför vad som komma ska.

Vi önskar vårt svenska klubblag lycka till med Europaäventyret!

15 dec | SOLLENTUNA vs CANNES | Challenge Cup (h)
14:00 | TVF SC Baskent Sports Hall | Livescore

Länk till officiell turneringssajt!

Foto: Robert Boman