Premiärsvepet – dag 1: Guldfavoriten nollade mästaren

Elitseriesäsongen 2020/21 är igång! Vi blickar tillbaka på var och en av premiärdagens totalt sju matcher (fyra dam, tre herr) och levererar refererat, röster och statistik från samtliga arenor. Häng med!

DAMMATCHER

Hylte/Halmstad 3-0 Engelholm
(25-23, 25-22, 25-20)
En av helgens hetaste matcher på förhand utgjorde också säsongens allra första. I Halmstad Arena var det dukat för ett klassiskt rivalmöte mellan gultippade Hylte/Halmstad och Engelholms VS, VS som jagar sitt sjätte (!) raka SM-guld. Hemmalaget spelade hem en prestigeseger i tre raka, men jämna set. Två av H/H:s nyförvärv, brasilianska högern Ellen Amaral samt svenska vänstertalangen Hanna Hellvig som hämtats in efter en supersäsong i amerikanska collegeligan, var tungan på vågen och drev offensiven med 15 poäng vardera.
– Det är första matchen och man vet inte vad som händer under säsongen, så vi försöker vara ödmjuka, men det klart att det känns bra att vinna med 3-0 mot mästarlaget, säger Evelina Eriksson till P4 Halland. Eriksson, som hämtats in från just Engelholm inför säsongen 2020/21, noterades för två poäng mot sitt gamla lag.

IKSU 2-3 Värnamo
(22-25, 25-22, 19-25, 26-24, 6-15)
Premiärtillställningen mellan nykomlingen IKSU och Värnamo VBA blev en av dagens jämnaste och svängigaste när det krävdes maximala fem set för att skilja lagen åt. Värnamo, som gör andra raka elitseriesäsongen, hade matchbollar i fjärde akten vid ledning 2-1 i set, men hemmalaget stretade framgångsrikt emot, lyckades vända och på så sätt tvinga fram ett avgörande i skilje. Väl där var det dock inget snack. Värnamo hade bäst styr på premiärnerverna och lyckades minimera sina misstag när det gällde som mest. I en intervju med värnamo.nu hyllade dock Värnamocoachen Jessica Sandberg motståndet:
– Det är en typisk premiär. IKSU kämpar för varje liten boll. De har det där lilla extra i bagaget som lag har när de avancerar i seriesystemet. Vi visste att det skulle bli tufft, men fortsätter de spela på det här sättet kan de skrälla mot storlagen. Tiden får utvisa hur det går för dem.

Sollentuna 0-3 Örebro
(18-25, 12-25, 13-25)
2020 års Grand Prix-mästare Örebro Volley fick en drömstart på den nya säsongen. I bortamatchen mot Sollentuna VK avgick närkingarna med en klar 3-0-seger. Finska spikern Iida Murto noterades för 15 ”pinnar” och var med det planens poängbästa spelare. Örebro är ett lag med höga ambitioner, men under sommaren har dubbla landslagsspelare i form av Diana Lundvall och Linda Andersson lämnat för proffsäventyr utomlands. För både trupp och ledarstab lär dagens klara trepoängare därför vara ett skönt kvitto på att laget är att räkna med även den här säsongen.
– Jag hoppas att vi kan fortsätta spela ett bra grundspel som sätter hög press på motståndarna att alltid behöva göra handlingar på 100 procent för att vinna poängen, det ska vara jobbigt att möta oss för man ska inte få något gratis. Sen skulle jag också vilja ha ett mer varierat anfallsspel med fler som är inblandade och som sitter ihop bättre med ett litet högre tempo, men detta är en lång process och vi kommer att få jobba hårt för att sätta detta i match, sa coach Jonas Svantesson till lagets hemsida inför säsongspremiären.

Lindesberg 0-3 Linköping
(11-25, 22-25, 15-25)
Nyförvärvet Agnes Elm gjorde 14 poäng i tävlingsdebuten för sitt Linköpings VC och var med det planens poängbästa spelare i segern mot Lindesberg. En skön start på säsongen för LVC; dels för att vinsten gav tre friska pinnar i tabellen, men också för att resultatet utgjorde något av en revansch för östgötarna, som förlorade mot just ”Linde” under försäsongen. Linköping hade en ojämn säsong 2019/20, med höga toppar och djupa dalar, och skulle under våren kvala neråt efter slutspelsuttåget i åttondelsfinalserien mot Värnamo. Nu blev det som bekant inget elitseriekval, och att döma av premiären pekar trenden uppåt för den klassiska klubben, där damlaget nu regerar i ensamt majestät på elitnivå.

Lund 1-3 RIG Falköping
(24-26, 14-25, 25-20, 16-25)
Nyutexaminerade akutläkaren Linn Abrahamsson slog med kirurgisk precision in hela 22 poäng för sitt Lunds VK i hemmapremiären mot RIG Falköping, men det räckte varken till seger eller till titeln som matchens poänggigant. På andra sidan nät noterades nämligen RIG:s Cecilia Malm för 26 pinnar, varav tre serveess och hela fem block. Gästerna hade överlag fler anfallsvapen än sina motståndare och avgick mycket tack vare det med segern via 3-1 i set.


Foto: Robert Boman

HERRMATCHER

Sollentuna 3-0 Floby
(25-20, 25-17, 25-18)
2020 års Grand Prix-mästare och grundseriesegrare på herrsidan gjorde processen relativt kort med Floby. Med det sagt gjorde gästande nykomlingen på inget sätt bort sig. Exempelvis visade proffsförvärvet Matthew Aubrey klass och noterades för 17 poäng. På andra sidan nät var det lagkapten Staffan Blomgren som anförde trupperna med sina 14 poäng, tre fler än lillebror Peter som stannade på 11. SVK har en minst sagt spännande säsong framför sig. Utöver att man återupptar jakten på det där SM-guldet som att döma av förra säsongens prestationer ligger inom rimligt räckhåll, ska laget också mäta krafterna med internationellt motstånd i Europacupsammanhang. I november väntar nämligen 16-delsfinaler i Challenge Cup, där det vankas nordiskt ”derby” mot norska mästaren Bergen.

Lund vs Habo
(25-18, 25-19, 23-25, 24-26, 15-12)
Premiärdagens sista drabbning blev också den längsta. Det krävdes nämligen fem set och över två timmar för att skilja Lunds VK och Habo Wolley åt. När Lundagänget imponerade i de två inledande akterna och gick upp i 2-0-ledning kändes segern nära, men motståndarna på andra sidan nät ville annorlunda och kämpade sig på ett storartat sätt tillbaka in i matchen. Efter två ruggigt tajta set, som båda slutade i gästernas favör, var matchen plötsligt framme vid en femte, direkt avgörande akt. Här hade man kunnat tro att Habo i kraft av sitt momentum skulle fullborda vad som hade varit en mäktig vändning, men Lund lyckades kraftsamla och visade styrka genom att trycka tillbaka motståndet. 15-12 stängde den härliga premiärföreställningen till fördel för hemmalaget. August Borna utsågs till matchens lirare. En snabb titt på statistiken gör det tydligt varför. Landslagsspikern bombade in mäktiga 34 poäng!

Tre söndagsmatcher – se dem via stream!

Premiärhelgen fullbordas i morgon, söndag, när vi bjuds på ytterligare tre matcher, samtliga herruppgörelser. Där och då får vi bland annat se nykomlingen Uppsala VBS ta sig an Vingåkers VK.

VVK:s lagbygge ser minst sagt lovande ut efter en aktiv ”silly season” där bland annat landslagsmeriterade Linus Ekstrand och Jens Ahremark värvats. I UVBS återfinns dock passarförvärvet Alex Jenkins, som har spelat hela 99 matcher för just VVK. Engelsmannen lär efter sina säsonger hos sörmlänningarna ha hyfsat bra koll på deras spelsätt, styrkor och svagheter. Kanske kan Uppsala dra nytta av det för att skaka förhandsfavoriten?

Förhoppningen är samtliga av söndagens matcher ska visas live på Serieportalen med hjälp av den breda streaminglösning som säkrats, och som framåt kommer innebära att alla elitseriematcher visas som ”Pay per view” samlat på en och samma plattform.

Streamingtjänsten rullas ut successivt under hösten och har uppstart under september/oktober, vilket gör att utbudet kan variera från vecka till vecka fram till dess att allt är på plats. Helgens testsändningar visas fritt för alla!

PREMIÄROMGÅNGEN

Dammatcher
2020-09-26
13:00 Hylte/Halmstad 3-0 Engelholm
14:00 IKSU 2-3 Värnamo
14:30 Sollentuna 0-3 Örebro
15:00 Lindesberg 0-3 Linköping
15:00 Lund 1-3 RIG Falköping

Herrmatcher
2020-09-26
17:00 Sollentuna 3-0 Floby
17:30 Lund 3-2 Habo

2020-09-27
16:00 Örkelljunga vs RIG Falköping
16:00 Södertelge vs Falkenberg
16:00 Uppsala vs Vingåker

LÄNKAR
Streaming via Serieportalen
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se
Spelschema damer
Spelschema herrar

Foto: Robert Boman, Daniel Lubner. Montage: Joakim Bengtsson