SM-slutspelet 2020: Stor genomgång av alla matchserier

SM-slutspelet är här!
Elitserienvolleyboll.se levererar en stor genomgång av de totalt tolv klara slutspelsserierna.


SLUTSPELSSERIER – DAMER

Lunds VK (7) vs Svedala VBK (10)
Åttondelsfinal 1 | Bäst av tre matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för kvartsfinal 4, förloraren är utslagen ur SM-slutspelet och går till elitseriekval.
Inbördes möten: 2-0 Lund
Bästa poängplockare: Lund: Stina Rix, 333 poäng / 70 set. Svedala: Latoya Hutchinson, 179 poäng / 53 set

Lunds head coach Ulf Karlsson:
– Många spelare har fått mycket speltid och vi har varit skadefria under säsongen. Mindre bra är den ojämnhet i spelet som ibland dyker upp. Vi är glada över att slutspelet börjar nu. Vi möter Svedala som vi besegrat under säsongen. I båda matcherna har det dock varit jämnt i seten, så vi får se hur det går denna gången.

Utmanaren Svedala har en blytung grundserie bakom sig med blott en seger. De två grundseriebataljerna mot slutspelsmotståndaren Lund slutade med totalt 0-6 i set. Vilket lag som bär favoritskapet på sina axlar i åttondelsfinalspelet råder därför inga tvivel om. Men då var då och nu är nu. Ett SM-slutspel är just inte ett slutspel utan skrällar och kanske är det just Svedala som står för en sådan? Att det är Skånederby borde vara morot nog. Dessutom har laget inget att förlora.

Foto: Petter Borna

Linköpings VC (8) vs Värnamo VBA (9)
Åttondelsfinal 2 | Bäst av tre matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för kvartsfinal 3, förloraren är utslagen ur SM-slutspelet och går till elitseriekval.
Inbördes möten: 2-0 Linköping
Bästa poängplockare: Linköping: Matilda Fransson, 240 poäng / 66 set. Värnamo: Vanessa Paukovic, 190 poäng / 64 set.

LVC-coachen Jakob Langwagen sammanfattar grundserien och blickar fram mot kommande uppgifter:
– Det har varit en svängig säsong med både toppar och dalar. Kanske inte helt oväntat sett till den unga åldern. I våra bästa stunder klarar vi av att hålla ställningarna mot topplag, men tyvärr kan vi också tappa modet mot lägre placerade lag. Under säsongens gång har laget gjort stora framsteg i framför allt blockspelet och centeranfallet. Klarar vi att hålla dessa moment på en hög nivå mer konsekvent och kombinera det med fortsatt bra serve och servmottagning så ska det bli ett spännande slutspel.
– Värnamo har likt oss spelat runt på en ung trupp helt utan proffs. De tidigare matcherna har slutat i vår fördel men inte utan en kamp om varje boll. Matcherna mot Värnamo är alltid underhållande och bjuder på långa bolldueller då båda lagen får fatt på de flesta bollar i försvaret.

Elitserienykomlingen Värnamo slutade visserligen näst sist i tabellen och hade med det inte grundseriens starkaste poängskörd, men är samtidigt på inget sätt att räkna bort i den här matchserien. I sina bästa stunder är det här ett lag som utan problem kan plocka set av seriens topplag, det har både Sollentuna och Hylte/Halmstad fått erfara. Att smålänningarna ska lyckas göra livet jobbigt för förhandsfavoriten Linköping känns därför långt ifrån otroligt.

Foto: Daniel Lubner

Engelholms VS (1) vs Sollentuna VK (4)
Kvartsfinal  1 | Bäst av fem matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för semifinal, förloraren får en ny chans i återkvalet.
Inbördes möten: 2-0 Engelholm.
Bästa poängplockare: Engelholm: Mckenna Woodford, 274 poäng / 58 set. Sollentuna: Madelene Green, 260 poäng / 60 set.

EVS-coachen Patrick Aparicio:
– Med tanke på resultaten kan jag inte klaga på lagets prestation under grundserien. Vi har höjt lägstanivån, framför allt i serve och block/försvar. Om vår högerspelare kan komma tillbaka från en långtidsskada skulle det höja vår högstanivå.
– Laget är taggat inför slutspelet. Tjejerna har lagt många timmar för att kunna prestera på topp under just den här perioden. Sollentuna har gjort en riktigt bra säsong och kommer se sig själva som underdogs, en farlig kombination när de har klasspelare som Fanny Andersson och Madelene Green.

EVS går nu för sjätte (!) raka SM-guldet. Första hindret på vägen är som sagt Sollentuna VK. Kvartsfinalmotståndaren hade en urstark start på säsongen och toppade faktiskt serien efter fem raka segrar, men längs vägen dalade laget så sakteliga neråt i tabellen och fick slutligen nöja sig med en fjärdeplats. Att slå ett EVS som dominerat svensk elitvolleyboll på damsidan i över ett halvt decennium är givetvis ingen lätt uppgift, men det är samtidigt ingen omöjlighet. Sollentuna kan inspireras av Örebro Volley, som bröt Engelholms mäktiga guldsvit på fem raka SM- och Grand Prix-guld när 2020 års upplaga av GP avgjordes i Uppsala 18-19 januari.

SVK-coachen Niclas Bagelius:
– Vi har gjort en klart godkänd grundserie där målsättningarna om en GP-plats och topp fyra-placering realiserats. Laget har utvecklats taktiskt och har satt en bra struktur att falla tillbaka på. Det är grunden för att inte sjunka för djupt och att kunna nå riktigt höga toppar under en säsong. Vi har visat att vi oavsett motstånd jobbar fokuserat och med målet att vinna. Som alltid vill man som tränare att fler träningstimmar ska kunna läggas och att sjukdomar inte ska komma i vägen. När det inte riktigt blir så går utvecklingen lite långsammare än beräknat. Tjejerna har dock visat på stor professionalitet och arbetat dedikerat vilket tagit dem längre än på många år.
– Vi ser fram emot att få möta Sveriges idag bästa lag i volleyboll i bäst av fem matcher. Att spela dessa matcher är en ynnest och kommer utveckla laget boll för boll. Vi har alla egenskaper för att kunna vinna matchserien, men såklart får Engelholm gälla som favorit. Hur resten av slutspelsserien ser ut för oss får tiden utvisa men jag vet att alla tjejerna är sugna på guld.

Foto: Robert Boman

Örebro Volley (2) vs Hylte/Halmstad Volley (3)
Kvartsfinal 2 | Bäst av fem matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för semifinal, förloraren får en ny chans i återkvalet.
Inbördes möten: 1-1
Bästa poängplockare: Örebro: Ivonee Montano, 233 poäng / 48 set. Hylte/Halmstad: Whitney Turner, 161 poäng / 57 set.

Örebro har ännu en urstark grundserie i ryggen. 16 segrar av 19 möjliga räckte till en fin andraplats bakom obesegrade suveränen Engelholms VS till vilka man får ses som den största utmanaren om SM-titeln. Höjdpunkten hittills på säsongen kom vid 2020 års upplaga av Grand Prix som avgjordes i Uppsala i mitten av januari, där Örebro spelade hem GP-titeln i stor stil efter seger i tre raka set mot ett EVS som plötsligt såg mänskligt ut. I den sista elitserieomgången kom dock en tung plump i protokollet för närkingarna, som blev helt utan poäng. Sannolikt var det inte det resultatet Örebrospelarna och coach Jonas Svantesson ville kliva in i slutspelet med. Än värre är det faktum att förlusten kom mot kvartsfinalmotståndaren Hylte/Halmstad, som nu har rejält med luft under vingarna.

H/H-sportchefen Mårten Johansson:
– Höstsäsongen innehöll det mesta, på minussidan skador och sjukdomar. Vändningen kom i GP-bronsmatchen mot Sollentuna. Där hände något och sedan dess har allt utvecklat sig åt det positiva hållet. Sista delen av grundserien byggde en ny grund och vi avslutade men en skön 3-1-seger mot GP-vinnarna Örebro.
– Vi känner ”yes”, nu kan vi äntligen vara med och fajtas. Hade du frågat mig innan jul så hade jag inte satsat många kronor på oss. Vi får börja SM-slutspelet på tuffast möjliga sätt mot Örebro, men det är skönt att gå in som underdogs mot dem och se om vi kan rubba dem redan i kvarten.

Foto: Robert Boman

Gislaveds VBK (5) vs segraren åttondel 2
Kvartsfinal 3 | Bäst av fem matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för återkval, förloraren är utslagen ur SM-slutspelet.
Bästa poängplockare: Gislaved: Nikala Majewski, 266 poäng / 70 set

Gislavedscoachen Dick Runesson:
– Vi kom på femte plats i grundserien med häng på topp fyra och det får vi anse som godkänt. Planen
är att vara som bäst till slutspelet och då vi tagit fler poäng under andra halvan av serien så ser
trenden positiv ut.
– I dagsläget är det svårt att veta vilka vi får möta, så vi kommer fokusera på vårt och sedan får vi se hur långt det räcker.

Foto: Daniel Lubner

Lindesbergs VBK (6) vs segraren åttondel 1
Kvartsfinal 4 | Bäst av fem matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för återkval, förloraren är utslagen ur SM-slutspelet.
Bästa poängplockare: Lindesberg: Laura Reeks, 213 poäng / 68 set

Lindesbergs head coach Jason Laffer om grundserien och kommande SM-slutspel:
– Vi hade en fantastisk försäsong och njöt av den starka starten på serien. Oturligt nog har vi plågats av skador och sjukdom vilket resulterade i att vi missade Grand Prix och dessutom halkade ner i tabellen under andra halvan av säsongen. Senaste tiden har hälsan förbättrats och med det har våra prestationer blivit bättre. Nu ser vi fram emot att göra en stark forcering under slutspelet.
– Baserat på resultaten i grundserien är vi trygga i att nå andra den andra slutspelsrundan, men vi vet att det blir en stor utmaning när vi sedan ställs mot ett av topp 4-lagen i  återkvalet. Vi har inte haft särskilt stora framgångar mot de lagen i grundserien, men resultaten har påverkats av skador. Är vi friska och gör starka insatser tror vi att vi kan utmana om medalj.

Foto: Daniel Lubner


SLUTSPELSSERIER – HERRAR

Lunds VK (7) vs Säters VBK (10)
Åttondelsfinal 1 | Bäst av tre matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för kvartsfinal 4, förloraren är utslagen ur SM-slutspelet och går till elitseriekval.
Inbördes möten: 2-0 Lund
Bästa poängplockare: Lund: August Borna, 359 poäng / 69 set, Säter: Viktor Gustafsson, 162 poäng / 53 set.

Lunds VK-coachen Owen Lamb:
– Laget har varit väldigt motståndskraftigt denna säsong då vi har varit tvungna att gå igenom många förändringar. Jag tycker att vi har fortsatt att utvecklas som lag och förhoppningsvis kommer det göra det möjligt för vassa insatser i slutspelet med stora chanser att gå vidare. Vi har verkligen hållit ihop som lag och det har gett oss flera riktigt starka matcher under säsongen. Nu behöver vi bli mer konsekventa i våra starka prestationer.
– Jag ser väldigt mycket fram emot slutspelet och ser också fram emot att skrälla. Det är Säters första säsong i elitserien och slutspelet. Vi har mycket mer slutspelserfarenhet i vår trupp, vilket jag ser att vi ska ta vara på.

Säters huvudtränare Per Eriksson:
– Som nykomling har vi varit medvetna om att vi kommer att möta många bra lag och att vi skulle få det tufft i grundserien. Vi har spelat bra volleyboll men inte räckt till. Vi har utvecklat vårt spel och samlat på oss erfarenheter och vet vad som krävs för att vinna set och matcher på den här nivån.
– Nu är det slutspel och vi möter Lund i en åttondelsfinal som vi verkligen ser framemot. Lund vann båda matcherna i serien. Senaste matchen för drygt en vecka sedan, 1-3. Det känns som vi har koll på Lund som spelar riktigt bra när det stämmer för dem. Vi hoppas att vi kan få till vårt spel och få press på dem. Det är slutspel och då kan allt hända. Vi laddar för en spännande matchserie.

Foto: Robert Boman

Södertelge VBK (8) vs Vingåkers VK (9)
Åttondelsfinal 2 | Bäst av tre matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för kvartsfinal 3, förloraren är utslagen ur SM-slutspelet och går till elitseriekval.
Inbördes möten: 1-1
Bästa poängplockare: Vingåker: Haralds Regza, 401 poäng / 73 set. Södertelge: Randy Grundmann, 228 poäng / 66 set.

Södertelge-coachen Velimir Braculj:
– Våra första tre månader ägnade vi åt att låta laget anpassa sig till varandra, fysisk förberedelse och tekniska förbättringar inför andra halvan av säsongen. Alla spelare har utvecklats och vi har spelat några fantastiska matcher under säsongen.
– Nu börjar det verkliga slaget för varje vinst tack vare magin i ”knock-out”-systemet. Placeringen under grundserien spelar inte längre någon roll. Vår första motståndare Vingåker fick en fin förstärkning i slutet av grundserien i form av vänsterspikern Dardan Lushtaku som gjort stor skillnad. VVK är ett erfaret lag med bra spelare. Jag tror på vårt lag och vi kommer att göra vårt bästa för att vinna. Om vi spelar på vår högsta nivå ser jag oss avancera vidare till kvartsfinal!

Assisterande VVK-tränaren Lukas Karlsson:
– Vi har successivt blivit bättre ju längre säsongen gått. Det vi tar med oss in i slutspelet är framförallt anfalls- och servespelet vi har visat upp efter jul. Vi behöver vässa till vår förmåga att stänga set och matcher, vi har varit alldeles för passiva mot slutet i tajta set i viktiga matcher. Ska vi lyckas bra i slutspelet behöver vi vara mer resoluta i vårt spel i slutet av seten.
– Att vi får möta Södertelge i åttondelsfinalen ser vi positivt på. Vi har nyligen mött dem, och då gick vi vinnande ur striden med klara 3-0. Vi tycker att vi har bra koll på Södertelge. Vidare ser det mer öppet ut än tidigare säsonger. Jag tror många lag, däribland vi, kan vara med och utmana långt fram i slutspelet. Det märks på spelarna i truppen att slutspelet närmar sig!

Foto: Robert Boman

Sollentuna VK (1) vs Örkelljunga VK (4)
Kvartsfinal  1 | Bäst av fem matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för semifinal, förloraren får en ny chans i återkvalet.
Inbördes möten: 1-1 Sollentuna
Bästa poängplockare: Örkelljunga: Tomas Vilimas, 369 poäng / 73 set. Sollentuna: Staffan Blomgren, 310 poäng / 69 set.

Sollentunas succétränare Oskar Muurinen:
– Grundserien har varit lyckad och stabil. Vi förberedde oss väl inför säsongen och hade en bred och engagerad trupp från start, vilket resulterade i en stark höstsäsong. Vi har kunnat utveckla vårt spel vidare under säsongen och har varit svåra att slå i varje match. Blockspelet och det snabba anfallsspelet har varit våra styrkor. I försvar och transitionspel kan vi utvecklas ännu vidare. Målet är också att ännu kunna göra vårt anfallsspel mångsidigare inför slutspelen.
– Det ska bli intressant med slutspel och att möta Örkelljunga. Det är nu det börjar på allvar och det är nu den egna nivån utvärderas. Vi har haft väldigt jämna matcher mot dem under säsongen och de är ett tufft lag. Det är ett av de bästa defensiva lagen i serien och de spelar alltid med hög intensitet. Därtill spelar de stabilt servemottag och servar ofta effektivt. Det gäller för oss att hitta medel att ta bort deras styrkor och framför allt också själva komma med hög intensitet i serien mot dem.

Örkelljungas sportchef Jörgen Larsson ger sin syn på grundserien och kommande slutspel:
– Vi är mycket nöjda med vår prestation i grundserien, speciellt med tanke på det generationsskifte vi genomfört. Denna säsong har i första hand handlat och handlar fortfarande om utveckling av spelarna och laget. Laget har visat en fantastisk moral, inställning och glädje under hela säsongen. Våra prestationer har varit lite upp och ned och kunde vara lite jämnare och stabilare men det är ganska naturligt med vårt orutinerade lag.
– Sollentuna är ett tufft lag att möta i kvartsfinalen. De har ett rutinerat och samtränat lag som gör väldigt få misstag. Vi har mötts ofta de senaste två säsongerna och det har varit väldigt många femsetsmatcher. SM-slutspelet blir ytterligare ett steg på lagets utvecklingsstege och en nyttig och bra erfarenhet för spelarna.

Foto: Robert Boman

Hylte/Halmstad Volley (2) vs Falkenbergs VBK (3)
Kvartsfinal 2 | Bäst av fem matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för semifinal, förloraren får en ny chans i återkvalet.
Inbördes möten: 1-1
Bästa poängplockare: Falkenberg: Johan Gruvaeus, 405 poäng / 72 set. Hylte/Halmstad: Igor de Sousa, 223 poäng / 64 set.

Mårten Johansson, sportchef i Hylte/Halmstad, utvärderar grundserien och blickar framåt:
– Vi började säsongen väldigt bra. Kanske gick det lite för lätt och bekvämt? När man leder serien så är man den som alla vill slå. Vi fick en ordentlig käftsmäll vid GP och har även gjort en sämre avlutning.
– Det finns en hög spelnivå som vi ska hitta tillbaka till. Gör vi det så ser vi fram emot ett spännande SM-slutspel där vi har goda förhoppningar att gå riktigt långt. Att börja mot Falkenberg i kvartfinal är ju som att skruva upp slutspelsintensiteten till 100 procent direkt från start. Derby och två lag som har utkämpat oändligt många bataljer med varandra genom åren.

– Vi är ett helsvenskt ungt lag med spelare som har framtiden för sig. Det innebär också att vi har mycket att lära och målet har hela säsongen varit att förbättra oss, en liten bit i taget. Vi har arbetat mycket med de mentala delarna, att fokusera på rätt saker och att kunna utföra en planerad spelstrategi i skarpt läge. Men givetvis även att bygga upp både individuella spelare och laget som helhet när det gäller teknik och spelförståelse. Vi tycker att vi lyckats bra då vi har flera spelare på topp-placeringar i statistiken för personliga prestationer. När det gäller laget så fortsätter vi att jobba mycket på stabiliteten då vi ibland gör för många egna misstag som drar ner vår totala prestation. Det här är ganska typiskt för ett så ungt lag som vi är, med relativt liten samlad erfarenhet av elitseriespel. Det är vår största utmaning och vi jobbar hårt för att lösa det och få till ett jämnt spel på hög nivå.
– Vi kan konstatera att vi har slagit alla andra lag i serien, och nu på slutet har vi visat att vi klarar av även de bästa lagen. Med en tredjeplacering och tre lag inom tre poäng efter grundserien tycker vi att vi har samma chanser som övriga lag inför slutspelet. Vi möter Hylte/Halmstad i första omgången och det är ett lag som vi mött tre gånger tidigare under säsongen och vunnit två av dem. Det blir en kvartsfinalserie i form av rena Hallandsderbyn vilket bäddar för mycket publik och god stämning och det gillar killarna i laget. Det finns inga enkla motståndare i slutspelet utan varje mach kommer att bli en hård kamp. Vi tar en match i taget.

Foto: Robert Boman

Linköpings VC (5) vs segraren åttondel 2
Kvartsfinal 3 | Bäst av fem matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för återkval, förloraren är utslagen ur SM-slutspelet.
Bästa poängplockare: Linköping: Tomasz Mroz, 291 poäng / 63 set.

Mästarlagets head coach Johan Isacsson:
– Vi har blandat och gett eller som man brukar säga: ömsom vin ömsom vatten. Vi har varit alldeles för ojämna i vårt spel denna säsong på grund av skador och sjukdomar. Det som varit bra är att vi spelat stabilt i de viktiga matcherna, men vi behöver lägga i en ytterligare växel för att gå långt i årets slutspel. Jag tror att många av slutspelsmatcherna kommer att bli knallhårda eftersom årets grundserie varit mycket jämn.

Foto: Magnus Lilja

Habo Wolley (6) vs segraren åttondel 1
Kvartsfinal 4 | Bäst av fem matcher
Segraren i matchserien kvalificerar sig för återkval, förloraren är utslagen ur SM-slutspelet.
Bästa poängplockare: Habo: Lars Wilmsen, 343 poäng / 80 set.

Arvid Haag, elitansvarig i Habo Wolley:
– Vi började säsongen dåligt med bland annat en riktig stjärnsmäll mot Säter i premiären. Därefter har vi successivt hittat vårt spel och sedan serien vände har vi faktiskt tagit poäng i samtliga matcher och vi går in i slutspelet med fyra raka segrar. Vi har genomgående tagit väldigt mycket egna poäng, men vi har också gjort lite för mycket egna misstag. Kan vi fortsätta hålla en hög poängproduktion och samtidigt dra ner på misstagen kan det räcka riktigt långt.
– Vi möter sannolikt Lund som tvärt emot oss började serien starkt men har haft det lite kämpigt på slutet. Eftersom vi hamnade före dem i tabellen, vann senaste mötet samt kommer ha hemmaplansfördel måste vi ändå se oss själva som favoriter. Men Lund är ett bra lag med stjärnspelare som August Borna och Martin Bergman, så det kommer med all sannolikhet bli en kamp. Vi mötte Lund i kvartsfinal även förra året, då gick vi segrande ur striden med 3-1 i matcher.

Foto: Robert Boman


Upp till 68 slutspelsmatcher livesänds

Elitserienvolleyboll.se och elitserieklubbarna gick nyligen ut med den glada nyheten att upp till 68 (!) slutspelsmatcher sänds här på elitserienvolleyboll.se under mars och april, då elitseriesäsongen når sitt crescendo. Det innebär bland annat att ALLA avgörande matcher under hela slutspelet TV-produceras, dessutom livesänds alla matcher från SM-finalserierna! Produktionsbolaget Sportsground har tagit fram Slutspelspaketet, som ger köparen tillgång till alla sändningar. Läs mer och köp Slutspelspaketet via den här länken!

LÄS MER
Spelschema damer
Spelschema herrar
Så avgörs SM-slutspelet
Erbjudande: Se upp till 68 slutspelsmatcher med Slutspelspaketet

Montage: Joakim Bengtsson. Foto: Robert Boman, Daniel Lubner