EVS och SVK går för seriesegrar i fullspäckad helgomgång

Elitserienvolleyboll.se levererar spelschema, länkar och förutsättningar inför den nästa sista omgången av grundserien!

Tiden flyger. Elitseriepremiären i oktober känns som igår, men här är vi, i slutet av februari, med blott två omgångar kvar av grundserien och med SM-slutspelet runt hörnet.

Hela 14 matcher står på menyn under lördag och söndag, vilket gör helgens elitserieomgång till en av säsongens mest intensiva.

Flera lag dubblerar och har därmed chans att roffa åt sig sex värdefulla poäng när grundserien nu går mot sitt avgörande. Bland herrlagen är det RIG Falköping, Lund och Linköping som har en minst sagt volleybollmaxad helg. På damsidan är det i sin tur RIG Falköping, Linköping och Engelholm som matchar flitigast.

Engelholm nära serieseger

För det sistnämnda av lagen, skånska EVS, kan en framgångsrik helg med dubbla vinster dessutom betyda säkrad serieseger, vilket ger toppseedning och garanterad hemmaplansfördel under hela SM-slutspelet. Det mesta talar för att laget som varit svensk elitvolleybolls dominant på damsidan under det gångna decenniet lyckas med just den saken. Laget är obesegrat hittills under grundserien och för motståndet i helgens båda matcher står RIG Falköping (lördag) och ett Lindesberg (söndag) som vunnit blott en match sedan december månad.

Det har sagts mååånga tidigare, men det tål att sägas igen; Engelholms VS har fem (!) raka SM-guld och siktar givetvis på att förlänga den sviten ytterligare. En eventuell grundserieseger är visserligen bara ett steg på vägen, men den skulle samtidigt ganska ogenerat visa varthän det barkar.

Under januari månads Grand Prix-fest i Uppsala visade dock jagande tabelltvåan Örebro att det går att besegra EVS, som där och då såg mänskliga ut. Örebro vann övertygande i tre raka set och bröt därmed Engelholms enorma titelsvit på fem raka SM- och GP-guld. Oavsett om skåningarna nu lär lägga beslag på förstaplatsen i grundserien känns det därför långt ifrån säkert att det är just de som får höja SM-bucklan över sina huvuden i slutet av april.

Trio gör upp i toppen

Även på herrsidan ser det högintressant ut inför helgen. Serieledande Sollentuna bortaspelar mot trean Falkenberg på söndag i en match där utgången oenkligen kommer ha enorm påverkan på hur toppen av tabellen ser ut när vi summerar grundserien om lite drygt en vecka. Faktum är att SVK kan stå som seriesegrare i ett scenario där FVBK besegras med 3-0 eller 3-1, samtidigt som tabelltvåan Hylte/Halmstad förlorar mot Habo med samma siffror.

Falkenberg lär dock inte låta sig köras över i sin egen hemmaborg där hallänningarna är erkänt starka. Åtminstone inte utan en rejäl fajt. Och framför allt inte när det fortfarande finns en teoretisk chans att sluta först i grundserien. Jämfört med Sollentuna har tidigare nämnda Hylte/Halmstad samtidigt en snäppet lättare resa sett över de två avslutande omgångarna, då de möter tidigare nämnda Habo samt Vingåker; två mittenlag som visserligen visat gott gry på sistone, men som tabellmässigt inte matchar de lag som Sollentuna tvingas stångas med.

Till saken hör nämligen att SVK dessutom ska ställas mot regerande svenska mästaren Linköping i den avslutande omgången. Efter en tung höst och vinter fylld av skador har den sovande östgötska jätten så sakteliga tillfrisknat och letat sig uppåt i tabellen. Känslan, så här med knappa veckan kvar av grundserien, är att LVC är en mardrömsmotståndare för allt och alla i kommande slutspel. Det är inte helt otänkbart att laget vill statuera exempel genom att sätta käppar i hjulet för ett SVK som befunnit sig i trans sedan Grand Prix-guldet i januari.

68 slutspelsmatcher livesänds

Tidigare i veckan gick elitserienvolleyboll.se och elitserieklubbarna ut med den glada nyheten att upp till 68 (!) slutspelsmatcher sänds här på elitserienvolleyboll.se under mars och april, då elitseriesäsongen når sitt crescendo. Det innebär bland annat att ALLA avgörande matcher under hela slutspelet TV-produceras, dessutom livesänds alla matcher från SM-finalserierna! Produktionsbolaget Sportsground har tagit fram Slutspelspaketet, som ger köparen tillgång till alla sändningar. Läs mer och köp Slutspelspaketet via den här länken!

DAM
2020-02-22
13:00 – Linköping vs Lund
14:00 – Gislaved vs Sollentuna
14:00 – Hylte/Halmstad vs Svedala
14:30 – RIG Falköping vs Engelholm
15:00 – Värnamo vs Örebro
Livescore från samtliga volleybollserier!

2020-02-23
14:00 – RIG Falköping vs Linköping
15:00 – Lindesberg vs Engelholm
Livescore från samtliga volleybollserier!

HERR
2020-02-22
16:00 – Linköping vs Vingåker
16:00 – Södertelge vs Örkelljunga
16:30 – Hylte/Halmstad vs Habo
17:00 – RIG Falköping vs Lund
Livescore från samtliga volleybollserier!

2020-02-23
15:00 – Säter vs Lund
16:00 – Falkenberg vs Sollentuna
16:30 – RIG Falköping vs Linköping
Livescore från samtliga volleybollserier!

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
5-6 oktober 2019: Premiärhelg
8 december 2019: Halva grundserien spelad. Åtta lag (fyra dam, fyra herr) kvalificerar sig för Grand Prix.
18-19 januari 2020: Grand Prix i Uppsala
1 mars 2020: Sista grundserieomgången blir komplett
4 mars 2020: SM-slutspelet startar med åttondelsfinaler
Slutet av april: Svenska mästare koras

LÄS MER
Grand Prix-guld till Örebro och Sollentuna
Coacherna tippar: EVS och H/H vinner SM-guld
Elitseriesäsongen 2019/20
Supervärvningen: Marcus Nilsson återvänder till moderklubben

Foto: Robert Boman, Daniel Lubner. Montage: Joakim Bengtsson.