Så är läget inför Grand Prix-racets avgörande

Helgen 7-8 december spikar vi vilka åtta elitserielag (fyra dam + fyra herr) som kvalificerar sig för 2020 års upplaga av Grand Prix, som avgörs i Uppsala 18-19 januari. Elitserienvolleyboll.se levererar förutsättningarna inför lördagens och söndagens dramatiska upplösning av det så kallade GP-racet.

Grand Prix är en av Svensk volleybolls allra största mötesplatser. Här samsas Ungdoms-GP, Senior Grand Prix och Veteran-SM under ett och samma tak. Tillsammans visar deltagande ungdomar, elitspelare och veteraner att volleyboll är en idrott för hela livet.

Sveriges bästa elitlag gör upp om Grand Prix-titeln, som är den mest prestigefulla i volleyboll-Sverige näst efter SM. Vilka lag som kvalificerar sig för 2020 års upplaga avgörs när halva grundserien är spelad, helgen 7-8 december 2019. De fyra lag som där och då rankar högst på dam- respektive herrsidan erhåller Grand Prix-platser.

Viktigt att känna till är att poäng som ett lag erhållit i matcher mot RIG Falköping – laget som består av spelare som utbildar sig vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium – dras bort vid uträknandet av vilka som rankar högst vid tiden för när GP-strecket dras. Detta beror på att alla lag ännu inte hunnit spela mot RIG Falköping när halva grundserien är avverkad.

Hela vägen in i kaklet

Kommande helg når GP-racet sitt crescendo. Fem elitserielag, två dam och tre herr, har redan hunnit säkra sina guldbiljetter. På damsidan är det serieledande GP-mästaren Engelholms VS samt Örebro Volley som ordnat avancemang. Motsvarande lag på herrsidan är Hylte/Halmstad, Sollentuna VK och Falkenberg.

Om de tre sista GP-platserna väntar nu ett dramatiskt race, hela vägen in i kaklet. Allt når sitt avgörande först på söndag, när den sista skälvande matchen i omgång 9 fullbordats. På damsidan konkurrerar en trio lag om de två kvarvarande ”GP-plåtarna”; Lindesberg (16 poäng), Sollentuna (16 p) och Hylte/Halmstad (14 p). Samma nervkittlande situation har vi på herrsidan, där Örkelljunga (15 p) och svenska mästaren Linköping (13 p) gör upp om den sista platsen.

Se GP-tabellerna nedan (poäng inspelade mot RIG är borträknade):

GP-RACET – DAMER Poäng Matcher Vunna Förlorade Set+ Set-
Engelholm* 22 8 8 0 24 6
Örebro* 20 8 7 1 22 5
Lindesberg 16 8 6 2 18 13
Sollentuna 16 8 5 3 19 14
Hylte/Halmstad 14 8 4 4 18 13
GP-RACET – HERRAR Poäng Matcher Vunna Förlorade Set+ Set-
Hylte Halmstad* 23 8 8 0 24 3
Sollentuna* 21 8 7 1 21 4
Falkenberg* 16 8 5 3 18 9
Örkelljunga 15 8 5 3 17 12
Linköpings VC 13 8 5 3 16 13

*Laget är kvalificerat för Grand Prix 2020.

Toppmatcher avgör på herrsidan

Som om det inte var nog spännande har vi också det faktum att samtliga sex topplag på herrsidan möter varandra i helgen. GP-jagande LVC måste vinna lördagens möte med serieledande Hylte/Halmstad för att ha chans till avancemang. På söndag gästar redan klara Sollentuna Örkelljunga, som i händelse av en Linköpingsseger med 3-1 eller 3-0 är pressade att spela hem minst två poäng för att hålla den fjärde och sista GP-platsen.

Falkenberg, som är klart för GP med i princip minst möjliga marginal tack vare sin relativt sett starka setkvot, möter i sin tur Södertelge i en match som inte heller den är helt ointressant ur ett Grand Prix-perspektiv. Slutar mötet med en trepoängare för FVBK betyder det nämligen att laget kliver in GP-helgen seedade som trea, vilket gör att de undviker att möta serieledaren och det på pappret tuffaste motståndet i den prestigefyllda turneringens inledande semifinalspel.

Tufft utgångsläge – trots tredjeplats

Även på damsidan kan utgången av helgens omgång ha stor påverkan på den slutgiltiga GP-tabellen. Nuvarande trean Lindesberg bortaspelar nämligen mot tuffast möjliga motstånd i form av serieledande Engelholm. Att Linde en bra dag kan skaka motståndet råder det inga tvivel om, men att få med sig en enda poäng hem från Kungsgårdshallen är samtidigt onekligen en utmaning. Det kan samtliga seriekonkurrenter intyga. EVS är obesegrade och har förlorat blott sex set hittills den här säsongen. Den högintressanta drabbningen livesänds via elitserienvolleyboll.se!

I händelse av att Lindesberg blir utan poäng öppnar sig dörren för fyran Sollentuna samt femman Hylte/Halmstad att säkra avancemang. De båda utmanarna har ett på pappret lättare motstånd än Linde; Sollentuna bortaspelar mot ett Värnamo som är inne i tuff period, samtidigt som Hylte/Halmstad gästar mittenlaget Linköping.

Volleybollvänner, det här blir en riktig rysare!

Foto: Daniel Lubner

Två livesändningar

Sportsground levererar dubbla TV-sändningar från den nionde elitserieomgången. På lördag 14:00 tar Vingåkers VK emot Säters VBK för en match mellan två lag som är i stort behov av poäng. På söndag 16:00 får vi sedan se tidigare nämnda drabbningen mellan serieledande Engelholms VS och Lindesbergs VBK.

Samtliga tv-produktioner sänds som pay per view (69 kr/st). Köp dina värdekoder och häng med när Grand Prix-racet avgörs! Koderna är värdehandlingar, spara dem på en säker plats. En kod är kopplad till den specifika match du köpt och kan inte lösas in för att se andra matcher.

Missa heller inte nyheten om att det livesänds totalt sex elitseriematcher under första halvan av december, innan lagen går på julledigt!

DAM
2019-12-07
13:00 – Linköping vs Hylte/Halmstad
15:00 – Värnamo vs Sollentuna
15:00 – Svedala vs Gislaved
17:30 – Lund vs Örebro
Livescore från samtliga volleybollserier!

2019-12-08
16:00 – Engelholm vs Lindesberg (livesänds – köp värdekod och se matchen)
Livescore från samtliga volleybollserier!

HERR
2019-12-07
14:00 – Vingåker vs Säter (livesänds – köp värdekod och se matchen)
15:00 – Lund vs Habo
16:00 – Linköping vs Hylte/Halmstad
Livescore från samtliga volleybollserier!

2019-12-08
16:00 – Örkelljunga vs Sollentuna
16:00 – Södertelge vs Falkenberg
Livescore från samtliga volleybollserier!

KOMMANDE SÄNDNINGAR
7 december – 14:00 | Vingåker vs Säter (h)
8 december – 16:00 | Engelholm vs Lindesberg (d)
14 december – 15:00 | Lindesberg vs Värnamo (d)
15 december – 14:00 | Falkenberg vs Linköping (h)
15 december – 13:30 | Örebro vs Engelholm (d)

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
5-6 oktober 2019: Premiärhelg
8 december 2019: Halva grundserien spelad. Åtta lag (fyra dam, fyra herr) kvalificerar sig för Grand Prix.
18-19 januari 2020: Grand Prix i Uppsala
1 mars 2020: Sista grundserieomgången blir komplett
4 mars 2020: SM-slutspelet startar med åttondelsfinaler
Slutet av april: Svenska mästare koras

LÄS MER
Coacherna tippar: EVS och H/H vinner SM-guld
Elitseriesäsongen 2019/20
Supervärvningen: Marcus Nilsson återvänder till moderklubben

Foto: Robert Boman, Daniel Lubner. Montage: Joakim Bengtsson.