Värnamo och Degerfors spelar i Elitserien 2019/20

Helgen bjöd på många spännande Elitseriematcher! Utöver SM-finaler och bronsmatcher avgjordes även damernas Elitseriekval och det står nu klart att Värnamo och Degerfors spelar i Elitserien kommande säsong.

Värnamo välkomnas till Elitserien efter att ha besegrat IKSU med 0-3 i lördags och därmed toppat kvalserietabellen på tio poäng över Degerfors nio. Värnamo tar därmed klivet upp från division ett och spelande tränaren Jessica Sandberg gläds med sitt lag.

– Fantastiskt roligt! Vi hade chansen att kvala redan förra året men valde då att tacka nej eftersom det var vårt första år i division ett. Att vi sen också skulle vinna kvalet är riktigt häftigt, trodde nog att vi hade chans på att knipa andraplatsen som bäst.

Att de går och vinner kvalserien och därmed tar sig upp et steg i seriehierarkin menar Sandberg beror på kollektivet.

– Vi är tretton spelare i truppen och det gäller att alla tretton känner delaktighet. Vi har en bra grund att stå på med bra bas-spel. Vi tycker om tanken med att ”alla ska kunna varandras positioner”, då får man en förståelse för spelet och det tror vi är viktigt. Det är faktiskt bara två matcher i år, inklusive kvalet, som vi haft samma startsexa. Det är fantastiskt att ha den bredden!

Nu påbörjas arbetet inför nästa säsong och Elitserieplatsen.

– Just med truppen har jobbet med att knyta upp våra egna spelare redan startat. Vi har krokar ute som vi förhoppningsvis ska knyta upp. Dessutom krävs ett ännu större omtag på vår ungdomsverksamhet så den växer. Där kommer vi lägga en del tid på att hitta fler ledare. Bredden är toppen, sammanfattar Sandberg.

Innan rustningen börjar på allvar ska dock Elitserieplatsen firas in ordentligt.

– Eftersom vi avslutade med bortamatch i Umeå så blev det en lite lugnare tillställning några timmar på restaurang och sen nattåg hem. Så det blir en fest om några veckor på en lokal restaurang, då får vi fira ordentligt, avslutade Sandberg.

På en andraplats, efter Värnamo, placerade sig Degerfors som kommer att fortsätta spela i Elitserien även nästa säsong. Detta stod klart efter en direkt avgörande, och högst spännande, match mot tidigare Elitserierivalen Lund. Julie Mota, spelande tränare i Degerfors, ser tillbaka på ett tufft kval.

– Det känns fantastiskt att ha säkrat Elitserieplatsen! När vi gick in i kvalspelet så hade jag ingen annan tanke än att vi skulle klara det men sen började det och vi hade en tuff första match mot Värnamo och då blev jag lite nervös. Jag hade hoppats att vi skulle vinna våra tre första matcher och därmed ha lite mindre press på oss i den sista matchen men nu blev det inte riktigt så, förklarade Mota.

Kvalseriens sista match var alltså den mellan tidigare Elitserielagen Degerfors och Lund där segrarna skulle säkra Elitserieplatsen för nästa säsong. Lund vann det första setet med 23-25 men Degerfors lyckades komma tillbaka och knep det andra setet med 25-18. Efter 25-20 och 25-15 var det till slut Degerfors som vann och säkrade sin plats i Elitserien för säsongen 2019/20.

– Jag visste såklart att vi kunde slå Lund men i matcher med så mycket på spel så vet man aldrig vad som ska hända! I slutändan handlar det om vilket lag som vill det mest och kan spela bäst under press, sa Mota och fortsatte;

– För mig personligen så var det en minnesvärd match av många orsaker. Jag skulle flyga hem till Kanada dagen efter och jag kunde inte tänka mig att lämna Sverige utan att ha vunnit den här matchen. Jag hade även bestämt mig för att inte förnya mitt kontrakt med Degerfors framöver så jag visste att det var min sista match med klubben också. Så at få lämna med den här vinsten känns obeskrivligt för mig, jag är verkligen superglad. Jag gjorde mitt bästa för klubben under två säsonger och att till slut få ”förtjäna” Elitserieplatsen får mig att känna att vi gjorde ett bra jobb trots förlusterna längs vägen, avslutade Mota från Kanada.

Foto: Daniel Lubner och Värnamo Volley.

Mer info om damernas Elitseriekval 2018/19.