Nu är det dags för SM-finalerna!

I påskhelgen är det äntligen dags! SM-finalerna för säsongen 2018/19 är snart här och vi lät de fyra finallagens tränare prata slutspel och SM-guld.

Årets Elitseriesäsong ska nu avgöras i bäst av fem matcher mellan Hylte/Halmstad och Linköping samt Engelholm och Örebro. Vi tog ett snack med respektive finallags tränare om slutspelet som varit och det stundande finalspelet.

DAM

På damsidan blev Engelholm det första finalklara laget säsongen 2018/19. Detta efter att de besegrat Lindesberg i tre raka semifinaler. Coach Patrick Aparicio är nöjd med säsongen som inneburit en endaste förlust samt en trippelvinst med seger i Grand Prix, Öresundsligan samt Nordiska Mästerskapen. Nu väntar SM-final mot Örebro och chans på en tionde rak Elitserietitel, vi frågade årets coach på damsidan, framröstad av Elitseriens andra tränare, vad som talar för titel nummer tio.

– Vi har haft en fantastisk säsong hittills, tjejerna har utvecklats individuellt och som lag längs vägen. Att vinna i finalen är en ny resa och utveckling men vi har lyckats med varje steg vi tagit hittills i säsongen, svarade Aparicio.

Man skulle kunna tro att Aparaicios största utmaning vore att se till så att laget inte blir mätta på framgång utan fortsätter fokusera men Engelholmtränaren menar att det är tjejerna själva som driver laget framåt.

– Vi har klara målsättningar som vi la ner som lag förra säsongen, en del av det var att utvecklas med varje steg och sedan utvärdera läget och se till att vi tar nästa steg. Så det är egentligen tjejernas egna driv som fått fram detta. SM är ju den största framgången, så vi har det största målet kvar och det är tjejerna själva som styr mot det.

Serien mot Örebro tror han blir en utmanande sådan men Aparicio ser det som en chans för laget att utvecklas ytterligare.

– Jag tror att Örebro ser dem själva som underdogs i serien så förväntar mig att de har en ”go for it attityd”, satsar i serve och satsar hårt i försvaret. Spelmässigt tror jag att det är lite samma som gäller för oss, det vill säga att vi kämpar ner dem i dem momenten, kämpa ännu hårdare i försvar, block defense, våga vinna och satsat även i serve. Sträva efter att nå nästa steg i vår egen utveckling. Som jag sa, att klämma ut det absolut bästa i sista delen av säsongen, svarade Aparicio.

På frågan om vilket lag som vinner SM-guld 2018/19 svarade Aparicio;

– Jag har inte tänkt något annat än att Engelholm kommer vinna.

Motståndet i SM-finalen står Örebro för, efter att de tidigare i veckan besegrade Hylte/Halmstad med 3-1 i matcher. Jonas Svantessons, Örebros tränare, ser tillbaka på ett slutspel han beskriver som lite för mycket upp och ner trots att det bara blivit en förlust.

– Vi har bara förlorat en match men är fortfarande lite för upp och ner, vi är väldigt bra när vi har momentum i matcherna då är det inte många lag som kan stoppa oss, men å andra sidan så kan vi också komma in i perioder där vi slarvar lite för mycket både på grund av dåligt fokus men också av att vi vill väldigt mycket och överarbetar spelmoment som hade funkat bättre om vi hade tagit det lite lugnare. Nu har detta blivit bättre genom slutspelet också men vi har fortfarande kvar att jobba på så det är ju tur att vi har fler matcher kvar.

Nu väntar alltså en finalserie mot Engelholm som av många beskrivs som ostoppbara.

– De är oerhört bra och inget lag har hittat ett fungerande recept på hur man ska handskas med dem, vi kan bara fokusera på vad vi ska göra och utföra det på så hög nivå som möjligt under så lång tid som möjligt och klarar vi av det och vi inte lyckas rubba EVS så får man bara gratulera, man om chansen dyker upp att börja nöta ned EVS självförtroende så måste vi vara redo och förberedda att ta chansen, säger Svantesson.

För att rubba giganterna menar Svantesson att hans lag behöver fokusera på sitt eget spel och att komma upp i den nivån han vet att de har i sig.

– Vi har en mycket hög nivå i alla våra spelmoment när vi hittar rytmen tillsammans och kan spela avslappnat, som jag sa tidigare jobba stenhårt för att hålla vår nivå under så lång tid som möjligt och inte låta oss påverkas om EVS spelar bra eller vi spelar lite sämre utan vara starka mental och orka jobba hela tiden vad som än händer.

Precis som Engelholms tränare fick Svantesson svara på frågan om vilket lag som vinner SM-guld men svaret var lika självklart, om än annorlunda här.

– Örebro, avslutade Svantesson.

Den första damfinalen spelas på måndag, annandag påsk, när Engelholm tar emot Örebro 16:00.

HERR

På herrsidan blev det redan i lördags klart att det blir Hylte/Halmstad mot Linköping i SM-final. Detta efter att de besegrat Falkenberg respektive Sollentuna i tre raka matcher. Alltså blir det en repris på fjolårets SM-final. Ifjol var det Hylte/Halmstad som segrade med 3-2 i den tredje finalmatchen. Tränare Per-Erik Dahlqvist laddar återigen för SM-final och ser tillbaka på ett slutspel med sex raka vinster trots tufft motstånd för sitt Hylte/Halmstad.

– Vi har mött två bra lag hittills och lyckats vinna sex raka matcher. Detta trots att vi inte alltid spelar på topp. Laget har gått före jaget och tillsammans har vi kommit ut på topp i några tuffa fighter.

Självförtroendet tar de med sig in till SM-finalen.

– Vi försöker slipa på lite detaljer denna veckan på träning. Det handlar mycket om att hitta timing och samspel samtidigt som vi håller oss fräscha. Vi tar med oss känslan av att vinna några tuffa viktiga matcher mot bra motstånd, förklarade Dahlqvist.

Finalserien blir alltså en repris på fjolårets finalduell och Per-Erik Dahlqvist tror på en tuff serie.

– Jag förväntar mig tuffa och roliga matcher. Vi behöver få koll på nätspelet där Linköping har stora spelare på alla positioner. Det blir viktigt att få kontroll på block och försvar samt att vi hittar vägar runt deras blockeringsspel.

På frågan om vilket lag som vinner SM-guld svarar han något diplomatiskt;

– De som lyckas vinna 3 matcher.

På andra sidan nätet väntar Linköping. Ett Linköping som först besegrade Falkenberg i kvartsfinal och senast besegrade Sollentuna i tre raka semifinaler. Johan Isacsson, Linköpings tränare, beskriver sitt lags slutspels;

– Det var hårt mot Falkenberg och gick till fem matcher. Jag hade förväntat mig en hård serie mot dem men kanske inte så pass hård. Men vi kom igång bra och spelade något av vårt bästa spel under hela säsongen. Sen kom vi till semi med intensitet och bra spel så semin blev relativt lätt för oss, förklarade Isacsson.

Självförtroende är något även Linköping tar med sig in i finalen.

– Det är länge sen vi spelade mot Hylte/Halmstad men vi är i bra form och har spelat fem matcher utan förlust och vi har vunnit 15 set på raken. Vi kommer in med gott självförtroende, har varit bra på anfall och block och det ska vi försöka fortsätta förbättra samt de delar vi är mindre bra på, sa Isacsson om fortsättningen.

En fortsättning han tror kommer bli tuff.

– Jag tror att det blir knallhårt, det är två bra lag. Jag har hela säsongen rankat Hylte/Halmstad, Falkenberg och oss som de tre bästa lagen i Sverige. Sen ska man veta att Elitserien nog aldrig varit så bra som i år men de tre lagen sticker ut.

Frågan om vilket lag som vinner SM-guld i år möttes av följande svar;

– Båda spelar för att vinna och inget lag är värt att komma två. Vi har en bra chans att vinna.

Efter en paus la han till;

– Så jag säger Linköping.

Samtliga finalmatcher streamas av Sportsground och går att hitta på nedan länkar.

HERR

2019-04-21, 15:30 : Hylte/Halmstad vs Linköping (Livesändning!)
2019-04-25, 19:00 : Linköping vs. Hylte/Halmstad (Livesändning!)
2019-04-27, 15:30 : Hylte/Halmstad vs. Linköping (Livesändning!)
2019-04-29, 19:00 : Linköping vs. Hylte/Halmstad
2019-05-01, 15:30 : Hylte/Halmstad vs. Linköping

DAM

2019-04-22, 16:00 : Engelholm vs. Örebro (Livesändning!)
2019-04-24, 19:00 : Örebro vs. Engelholm (Livesändning!)
2019-04-28, 16:00 : Engelholm vs. Örebro (Livesändning!)
2019-04-30, 19:00 : Örebro vs. Engelholm
2019-05-02, 19:00 : Engelholm vs. Örebro

Mer information om herrarnas SM-final.
Mer information om damernas SM-final.

Foto: Robert Boman.