Fortsättningsserie elitserien volleyboll

Nu börjar fortsättningsserien – så ser förutsättningarna ut

I helgen avslutades årets grundserie med dubbelmatcher för många av lagen och nog blev det spännande in i det sista. Nu börjar fortsättningsserien, som är ny för i år, och vi reder ut hur förutsättningarna ser ut.

Fortsättningsserierna går under namnen Playoff och Playoff In och här delas dam- och herrsidan upp i två grupper. I Playoff spelar topplagen från grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 1-5. I Playoff In spelar lagen som slutar på den undre halvan i grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 6-10 på damsidan och 6-9 på herrsidan.

Respektive lag som spelar i fortsättningsserien tar med sig ett visst antal poäng från grundserien baserade på lagets tabellplacering. De högst rankade lagen i både Playoff och Playoff In – det vill säga lag 1 och lag 6 – startar med 8 poäng, lag 2 och lag 7 startar med 6 poäng, lag 3 och lag 8 startar med 4 poäng, lag 4 och lag 9 startar med 2 poäng och lag 5 och lag 10 startar med 0 poäng.

Den totala poängen efter fortsättningsserierna avgör vägen vidare i slutspelet. Till de två åttondelsfinalerna går det lägst rankade laget från Playoffspelet (lag 5) samt de tre högst rankade lagen från Playoff In (lag 6-8). Lagen som slutar på plats fyra och fem (lag 9 och 10) i Playoff In-spelet deltar inte i SM-slutspelet. De fyra bästa lagen i playoffserien går direkt till SM-kvartsfinal, där de ställs mot varandra. Vinnarna där går till semifinal. Förlorande lag är ej utslagna ur SM-slutspelet, istället har de chans till ”återkval” genom kvartsfinalserierna 3 och 4, där de ställs mot de vinnande lagen från åttondelsfinalspelet. Lagen som vinner kvart 1 och 2 är i sin tur klara för semifinalspelet. Läs mer om slutspelsträdet här.

Nu när grundserien är över vet vi alltså hur Playoff och Playoff In kommer att se ut och hur många poäng respektive lag tar med sig in i fortsättningsserierna. Redan till helgen kan vi se fram emot att fortsättningsserien kickar igång för på lördag, den nionde februari, startar de första matcherna.

DAM

Femteplatsen, som är skillnaden mellan Playoff och Playoff In, abonneras efter helgen av Gislaved, Sollentuna och Linköpings VC som alla fick ihop 31 poäng. Står lagen på samma poäng avgörs det antingen via antal vunna matcher eller setkvot och då både Gislaved och Sollentuna hade 11 vunna matcher mot Linköpings 10 gick det till det senare. De två lagen möttes under fredagen och då fick Gislaved se sig besegrade med 1-3 men på lördagen skrällde bronsmedaljörerna från Grand Prix åter och slog tvåan Örebro vilket puttade upp dem till en femteplats. I slutändan skiljde det ett vunnet set emellan Gislaved och Sollentuna i kampen om femteplatsen. Det vunna setet i fredagens match mellan de två lagen som slutade 1-3 skulle alltså visa sig vara skillnaden mellan Playoff och Playoff.

Playoff
Engelholm, 8 poäng
Örebro, 6 poäng
Hylte/Halmstad, 4 poäng
Lindesberg, 2 poäng
Gislaved, 0 poäng

Playoff In
Sollentuna, 8 poäng
Linköpings VC, 6 poäng
Svedala, 4 poäng
Lund, 2 poäng
Degerfors, 0 poäng

HERR

På herrsidan hade vi inte en klar seriesegrare inför helgen men Hylte/Halmstad knep förstaplatsen efter dubblavinster under lördagen och söndagen. Med sig till Playoff tar de Linköpings VC, Örkelljunga, Falkenberg och Sollentuna. Sistnämnda lyckades klättra sig upp till femteplatsen under de två avslutande omgångarna trots en 3-0 förlust borta mot Habo. Precis som på damsidan så var det tight runt femteplatsen då Lund slutade på lika många poäng som Sollentuna. Även här skulle setkvoten avgöra vilket lag som tog sig till Playoff och precis som på damsidan skiljde det sig till slut om ett mer vunnet set, denna gång i Sollentunas favör.

Playoff
Hylte/Halmstad, 8 poäng
Linköpings VC, 6 poäng
Örkelljunga, 4 poäng
Falkenberg, 2 poäng
Sollentuna, 0 poäng

Playoff In
Lund, 8 poäng
Habo, 6 poäng
Vingåker, 4 poäng
Södertelge, 2 poäng

 

Vi återkommer med information om vilka lag som möts till helgen samt streamar till matcherna.

Tabelläget på damsidan.
Tabelläget på herrsidan.

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
29-30 september: Premiärhelgen
19-20 januari: Grand Prix
3 februari: Sista grundserieomgången fullbordas
9 februari: Fortsättningsserierna Playoff och Playoff In startar
15 mars: SM-slutspelet startar
Månadsskiftet april/maj: Svenska mästare koras

LÄS MER
Om elitseriesäsongen 2018/19
Elitseriens serieupplägg och SM-slutspel

Foto: Robert Boman.