Elitserien vänder med tungviktsmöten och länsderby

Grundserien har nått halvtid. Vi tar oss en titt på tabelläget och blickar samtidigt fram mot helgens omgång som bjuder på elva härliga matcher.

När den gångna elitseriehelgen hade avverkats markerade det halvsäsong i Elitseriens grundserie. Där och då drogs det så kallade GP-strecket, som förkunnade vilka lag som kvalificerat sig för Grand Prix – svensk elitvolleybolls mest prestigefulla turnering näst efter SM-slutspelet – som avgörs i Uppsala 19-20 januari.

En oktett om fyra damlag och fyra herrlag har firat sina respektive avancemang. Resterande lag har slickat såren. Vissa mer än andra. Kanske allra mest Linköpings damer, som imponerade stort och var framme i 2-0-ledning i det direkt avgörande bortamötet med Gislaved, men som sedan föll på målsnöret.

Halva grundserien är alltså spelad. Det betyder att alla lag vid det här laget har mött varandra, med undantag för RIG Falköping som i egenskap av Riksidrottsgymnasium deltar på andra premisser än övriga elitserielag.

En titt på tabelläget skvallrar om hur lagen ligger till inför premiärupplagan av de nyinstiftade fortsättningsserierna Playoff och Playoff In, som tar vid efter avslutad grundserie. Tabellerna ger oss också hintar om hur vårens SM-slutspel kan komma att utveckla sig.

EVS i topp

På damsidan stoltserar Engelholms VS i ensamt majestät i toppen. Tio matcher, tio segrar, blott fem setförluster och totalt 29 poäng av 30 möjliga är de regerande mästarnas facit så här långt. Imponerande! Närmast jagar Örebro Volley från sin andraplats, fem poäng bakom med en match mindre spelad. Ytterligare sex poäng bakom, på 18, hittar vi Hylte/Halmstad, som av elitserietränarna lyftes fram som guldfavorit inför säsongen. Gislaved får ses som säsongens uppstickare så här långt. Laget är blott en poäng bakom H/H och säkrade nyligen GP-biljett för första gången på fem år.

Fem lag ska sedermera kvalificera sig för Playoff, den övre fortsättningsserien som garanterar deltagande i vårens SM-slutspel. De fyra som nämnts ovan ligger bra till i racet om dessa, även om det är långt ifrån avgjort. Kampen om den femte och sista platsen ser ut att bli stenhård. Lindesberg, Linköping och Sollentuna har alla slagläge och kan mycket väl utmana både varandra och framförvarande lag.

Längre ner i tabellen hittar vi RIG Falköping, Svedala, Degerfors och Lund, i fallande ordning. RIG deltar inte i fortsättningsserierna och behöver därmed inte bry sig om positionen i tabellen. Resterande lag i bottenskiktet behöver dock rycka upp sig om de ska vara med och slåss om platser i den övre fortsättningsserien Playoff som ger garanterat avancemang till SM-slutspelet. Skulle de inte lyckas med detta finns dock också en extrachans i form av Playoff In, den undre fortsättningsserien, från vilken tre av fem lag tar en omväg till volleybollsäsongens stora crescendo.

Foto: Emma Trepte

Svårt att sia

På herrsidan har Hylte/Halmstad och Linköping ryckt i toppen. Fjolsäsongsfinalisterna står på 22 poäng vardera (H/H med en match mindre spelad). Falkenberg och Örkelljunga står i sin tur på 15 poäng, vilket räckte för Grand Prix-avancemang.

Strax där bakom jagar Vingåker, Sollentuna och Lund, en trio team som länge var med i GP-racet. Lagen missade som bekant avancemang, men är fortfarande i allra högsta grad med och fajtas om platser i Playoff. Och med första halvan av grundserien i färskt minne ska vi också komma ihåg att 2018/19 års upplaga av Elitserien är ovanligt jämn på herrsidan. Många av lagen som ingår i mittenskiktet – från trean Falkenberg till åttan Habo – har besegrat varandra, vilket gör det både kittlande och svårt att förutspå hur grundseriespelet utvecklar sig. Bakom favoriterna H/H och LVC är det därmed upplagt för huggsexa om resterande tre Playoff-platser.

För de lag som missar att kvalificera sig för den övre fortsättningsserien finns – precis som på damsidan – Playoff In. På herrsidan är det fyra lag som går till den undre fortsättningsserien, varav tre av dessa sedermera tar sig till SM-slutspel.

Foto: Robert Boman

Elva helgmatcher

Elitserienhelgen bjuder på totalt elva matcher, sju på damsidan och fyra på herrsidan. Bland höjdpunkterna hittar länsderbyt mellan Degerfors och Lindesberg, toppmötet mellan tabelltvåan Örebro och trean Hylte/Halmstad samt prestigemötet mellan Falkenberg och Örkelljunga.

Lördagensmatchen mellan Sollentunas och Linköpings respektive damlag torde i sin tur kunna bli en långkörare med tanke på tabelläget där blott en poäng skiljer lagen efter nio matcher. Kanske kan också Gislaved skaka seriesuveränen Engelholm? Stärkta av den gångna helgens Grand Prix-avancemang flödar sannolikt självförtroendet i truppen, och hemma i Gisle Sportcenter är GVK alltid svårslaget.

Foto: Emma Trepte

HELGENS MATCHER

2018-11-24
DAMER
14:00 – Örebro vs Lund (livesändning)
14:00 – Gislaved vs Engelholm
14:30 – Sollentuna vs Linköping (livesändning)
15:00 – Svedala vs Hylte/Halmstad (livesändning)
15:00 – Degerfors vs Lindesberg
Livescore från samtliga dammatcher!

HERRAR
16:00 – Habo vs Hylte/Halmstad (livesändning)
17:00 – Sollentuna vs Linköping (livesändning)
Livescore från samtliga herrmatcher!

2018-11-25
DAMER
13:00 – RIG Falköping vs Lund (livesändning)
15:00 – Örebro vs Hylte/Halmstad (livesändning)
Livescore från samtliga dammatcher!

HERRAR
16:00 – Södertelge vs Lund (livesändning)
17:00 – Falkenberg vs Örkelljunga (livesändning)
Livescore från samtliga herrmatcher!

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
29-30 september: Premiärhelgen
19-20 januari: Grand Prix
9 februari: Fortsättningsserierna Playoff och Playoff In startar
15 mars: SM-slutspelet startar
Månadsskiftet april/maj: Svenska mästare koras

LÄS MER
Om elitseriesäsongen 2018/19
Elitseriens serieupplägg och SM-slutspel