Elitseriekval: Ymer utmanar Lund och Vingåker

Division 1-laget IK Ymer känner sig redo för volleybollens finrum. Nu utmanar Boråsföreningen Lunds VK och Vingåkers VK om en plats i 2018/19 års upplaga av Elitserien.

Division 1-lag som aspirerar på en plats i Elitserien hade till torsdagen den 1 mars på sig att anmäla sig för elitseriekval.

Nu står klart att IK Ymer, hemmahörande i herrarnas Division 1 Södra, utmanar elitserielagen Lunds VK och Vingåkers VK om en plats i svensk elitvolleybolls absoluta finrum.
– Riktigt skoj! Vi känner oss inspirerade och taggade inför uppgiften. Vi har en bra blandning och bredd av unga talangfulla spelare som kombineras med ett gäng rutinerade rävar som spelat länge och som har flera elitseriesäsonger i bagaget. Det här är det bästa Ymerlaget jag spelat med sedan jag kom in i klubben för tolv år sedan, säger Ymers spelande lagledare Patrik Johansson.

Ymer ligger i skrivande stund på tredje plats i Division 1 Södra. Tre omgångar återstår.
– Bortsett från ett bottennapp mot Falkenberg i början på säsongen har vi slagit alla Division 1-lag förutom serieledande Engelholm. Vi är mognare än tidigare och har gott om rutin. Spelet har lossnat ju längre in på säsongen vi kommit, och framåt våren har det sett riktigt bra ut. Nu vill vi se hur långt det kan bära.  Oavsett hur det går kommer kvalet vara en värdefull erfarenhet. Framför allt för de yngre lirarna som vi bygger vidare laget på, fortsätter Patrik.

Hur ser ni på era motståndare?
Att spela mot elitserielag är givetvis en tuff uppgift, de är vana med ett högre tempo, men vi slår ur underläge och har inget som helst att förlora. Vi mötte Lund så sent som förra året och sedan dess har vi fått både förstärkningar och vuxit in i våra roller. En elitserie utan Vingåker har jag svårt att se, men det ska bli riktigt kul att mäta sig med dem, säger Patrik.

Vill säkra sin elitseriestatus

Sedan en tid tillbaka har det varit klart att Vingåker och Lund slutar i botten av Elitserien. Nu måste de alltså försvara sina platser.

– Det klart att vi mycket hellre hade varit i slutspel, men nu är det som det är. Vi visste att det kunde bli så här. Vi såg ganska tidigt hur tabellen utvecklade sig och allt vi gjort sedan dess har varit inriktat på att förbereda sig för ett eventuellt kval, säger Vingåkers ordförande Kenneth Karlsson och fortsätter:
– Vi räds varken Lund eller Ymer och bör klara det här. Vi kliver in med kvalet med ödmjukhet och full koncentration på att säkra vår elitseriestatus. Inget tas för givet, men siktet är inställt på förstaplatsen. Sedan är det som vanligt i de här sammanhangen, allt kan hända… Viktigast av allt just nu är att alla spelare är friska och hela. Stämningen är fantastiskt god, precis som den varit hela säsongen, trots att segrarna uteblivit.

Lunds sportchef Stefan Sjöström:
– Det är lite blandade känslor, men framför allt är det kul att få möjligheten att spela viktiga och betydelsefulla matcher i slutet på säsongen. Det ger extra nerv till spelare, publik och alla runt omkring. En kul upplevelse och bra lärdom. Vi ser fram emot kvalet och målet är att hålla oss kvar. Det finns inget annat!

Värt att notera är att Vingåker och Lund drabbar samman i den allra sista elitserieomgången om drygt en vecka. Snacka om värdemätare inför vad som komma skall!

Så avgörs elitseriekvalet

Elitseriekvalet avgörs genom en enkelserie. Det innebär att lagen spelar en hemma- och en bortamatch, det vill säga totalt två matcher vardera.

De två lag som efter avslutad serie rankar högst kvalificerar sig för elitseriesäsongen 2018/19. Det lag som slutar trea spelar i sin tur i Division 1 nästa säsong.

Spelordningen publiceras på elitserienvolleyboll.se torsdagen den 15 mars. Vilka klubbar som tar de åtråvärda elitserieplatserna blir klart senast helgen 21-22 april.

Inget kval på damsidan

På damsidan spelas ej något elitseriekval säsongen 2017/18. Läs mer här!

Foto: MAEventFoto.se

KONTAKT
IK Ymer
Henrik , spelare och assisterande tränare,
Patrik Johansson, spelare och lagledare, 070 283 00 48

Vingåkers VK
Kenneth Karlsson, ordförande, 070 317 04 67

Lunds VK
Stefan Sjöström, sportchef, 070 583 15 28