Svepet: Om elitseriehelgen och GP-racet

Elitserienvolleyboll.se levererar spelschema, potentiella milstolpar och länkar till livescore och livesändningar inför helgens nio elitseriematcher.

Vi är åtta dagar in i december och juluppehållet väntar runt hörnet. Innan elitserielagen får sin välbehövliga vila återstår ett par omgångar.

I helgen bjuds vi på sammanlagt nio matcher. Bland höjdpunkterna hittar vi lördagens drabbning mellan Sollentunas och Hylte/Halmstads respektive herrlag. SVK får räknas som säsongens uppstickare så här långt och har visat att de vill vara med och fajtas i toppen av tabellen. Rår de på guldtippade Hylte/Halmstad? Med hemmapubliken i ryggen kan det mycket väl bli så.

En annan spännande match att se fram emot är lördagens dust mellan Lund och Degerfors. Det här är de enda damlagen som ännu inte lyckats kamma hem någon seger. Sannolikt väntar därmed en lång batalj där spelarna i de respektive lägren kommer krama ur allt de har i jakten på tre välbehövliga poäng.

Milstolpar

Den uppskattade Milestone trackern signalerar att flera spelare nått respektabla noteringar den senaste tiden. Örebros Jona Vigfusdottir har spelat sin 100:e elitseriematch, lagkamraten Freja Morén har vunnit 400 set och Hylte/Halmstads Daniele Kovacs de Lima har passerat 200 servess. På herrsidan har i sin tur H/H:s Johans Mårtensson gjort sitt 150:e servess.

I helgen kan ytterligare lirare nå häftiga milstolpar. Kolla in dem här (damer, herrar)!

GP-racet avgjort i praktiken

Strax efter juluppehållet, närmare bestämt helgen 13-14 januari, avgörs 2018 års upplaga av Grand Prix i Fyrishov, Uppsala. De fyra dam- respektive herrlag som vid halvsäsong rankar högst i Elitserien kvalificerar sig för den prestigefyllda turneringen, där en plats i Europacupspel ligger i potten. Torsdagen den 14 december går vi ut med vilka åtta lag (fyra dam, fyra herr) som kvalificerat sig och accepterat sina platser. I praktiken är racet redan avgjort, nu återstår alltså endast teknikaliteter.

Noterbart är att sju av de åtta lag som preliminärt är klara för GP-helgen deltog även under 2017 års upplaga. Sollentunas herrar är det enda ”nya” laget som lyckats spränga sig in i oktetten. Och de har gjort det på bekostnad av SM-guldfavoriten Örkelljunga. Imponerande! Utöver Sollentuna är också Falkenberg, Hylte/Halmstad och Linköping redo att kliva in turneringen på herrsidan. På damsidan har i sin tur regerande Grand Prix-mästarna Engelholm ryckt ifrån tillsammans med Hylte/Halmstad, Örebro och Lindesberg. Avståndet upp till toppkvarteten är så pass stort att bakomvarande lag inte har en chans att hämta ikapp.

Foto: Magnus Lilja.

2017-12-09
DAMER
15:00 – Lund vs Degerfors
15:00 – Svedala vs Gislaved (livesänds)
17:00 – Sollentuna vs Hylte/Halmstad (livesänds)
Livescore och statistik från samtliga matcher rapporteras här!

HERRAR
14:30 – Sollentuna vs Hylte/Halmstad (livesänds)
16:00 – Habo vs Örkelljunga (livesänds)
17:00 – Lund vs Vingåker
Livescore och statistik från samtliga matcher rapporteras här!

2017-12-10
DAMER
16:00 – Engelholm vs Linköping (livesänds)
Livescore och statistik från samtliga matcher rapporteras här!

HERRAR
17:00 – Falkenberg vs Linköping (livesänds eventuellt här)
17:00 – Tierp vs Södertelge (livesänds)
Livescore och statistik från samtliga matcher rapporteras här!

Ytterligare livesändningar kan tillkomma!

KOMPLETT SPELSCHEMA
www.elitserienvolleyboll.se
Elitserien damer
Elitserien herrar

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
13-14 januari: Grand Prix i Uppsala
11 mars: Sista grundserieomgången blir komplett. Senare samma dag genomförs slutspelslottningen.
17 mars: Slutspelet startar
Slutet av april: SM-finaler spelas