Hallandsderby och seriefinal – blir det bättre?

Hylte/Halmstad mot Falkenberg, Hallandsderby, serietvåan mot serieledaren. Det är upplagt för volleybollfest i Halmstad Arena!

Falkenberg har överraskat enligt många i år, jag är inte beredd att hålla med. De är med i toppen precis där de ska vara. Brassen Pedro Mendes leder laget som kapten och elitseriens bäste blockare. Pedro har varit ett par år i Falkenberg och bidrar med den trygghet och rutin som laget behöver. Till sin hjälp har han rutinerade Fayez Alloush från Syrien. Med en stark arm och bra mottagning klev Fayez fram förra säsongen som en av seriens bästa vänsterspikers. Det är en position som han mestadels spelat på tillsammans med nyförvärvet August Borna från Lund. August besitter en höjd i anfall och block ute på vänsterkanten och är ett konstant hot i nätspelet. En annan lång och duktig kille är Viktor Nielsen från Sollentuna. Viktor är trots sin unga ålder en rutinerad elitseriepassare efter ett par säsongen på plan i både RIG och Falkenberg. Nu i somras slog sig Viktor in i landslaget som till slut tog en meriterande tredjeplats i Euro Leauge. Krydda dessa herrar med bröderna Gruvaeus samt liberon Edvin Svärd från de egna leden och centerbröderna Åkerman så har ni serieledarna.

Hylte/Halmstad letar lite efter spelformen för tillfället. Med en mastodontperiod i matchväg, 7 matcher på 17 dagar, så har vi spelare som fortfarande dras med en del skador. Det är över en månad sedan vi kunde träna ordentligt. Vi är på väg att ta tillbaks förlorad tid på träning, men behöver nog ett par veckor till innan vi är ifatt vad vi har förlorat.

Förra helgen stannade Gabriel Neves hemma och Viktor Lindberg matchades som libero. Det är högst oklart i skrivande stund om dessa två herrar hinner bli spelklara tills på torsdag. Givetvis blir det ett avbräck, men samtidigt är det tillfälle för andra spelare att kliva fram. Mot Örkelljunga tog Philip Pettersson över ansvaret som huvudanfallare. Nu senast mot Tierp klev Anton Tegenrot framgångsrikt in som vänsterspiker medan Johan Mårtensson klev över som högerspiker och vikarierade med bravur. Hur vi formar laget på torsdag återstår att se. Samtidigt som det är ett derby mot Sveriges för tillfället bästa lag gäller det att inte skynda för tidigt. Vår styrka i många av matcherna hittills har varit att olika spelare har klivit fram när det behövs, vi vilar inte helt och hållet på en enda stjärna. På torsdag kommer det krävas att vi kan serva bra, att flera spelare kliver fram och tar extra ansvar samt att vi kan jobba som ett lag i block och försvar mot Falkenbergs starka anfallare. Lyckas med det har vi en chans att skaka Falkenberg.

Per-Erik Dalqvist, head coach Hylte/Halmstad
Foto: falkenbergsbild.se