Jacobsson om nya expertrollen och säsongens överraskningar

Inför elitseriesäsongen 2017/18 valde Andréa Jacobsson att avsluta en lång och framgångsrik spelarkarriär. Kärleken till volleyboll lever dock i allra högsta grad för den före detta landslagsspelaren, som nu sadlat om till expertkommentator för Radiosporten och P4 Halland.

Det i början av oktober, strax innan premiärhelgen, som P4 Halland presenterade nyheten. Radiostationen hade bestämt sig för att utöka volleybollbevakningen och förstärkte inför kommande elitseriesäsong genom att addera Andréa Jacobsson till truppen av reportrar.
– Sportchefen på P4 Halland kontaktade mig i slutet av september med frågan om jag ville bli expertkommentator för dem nu när jag själv avslutat min karriär. Efter en del möten så bestämdes det att jag skulle börja kommentera webbsändningar och att jag även skulle starta upp en blogg på hemsidan, allt för att höja rapporteringen kring volleyboll samt för att få nå ut till en större publik, berättar Andréa.

Vad kommer du och P4 Halland bjuda på under säsongen?
– Vi kommer att bjuda på webbsändningar av intressanta matcher här i Halland, exemelvis har vi hittills sänt derbyt på herrsidan mellan Hylte/Halmstad-Falkenberg och toppmötet Hylte/Halmstad-Örebro på damsidan. Vi bjuder även på inslag i nyhetssändningar där jag så sent som i måndags gästade morgonprogramet för att diskutera hur det går för våra halländska lag hittills. Utöver detta kommer bloggen ”Andréas volleybollvärld” uppdateras en gång i veckan och där bevakar jag dels den svenska elitserien, aktuella händelser för våra svenska proffs ute i Europa, men även annat i volleybollvärlden som kan vara värt att diskutera.

Hur kommer det sig att Halland är ett sådant starkt volleybollfäste, tror du?
– Många mindre orter har en stark sportkultur och både Hylte och Falkenberg har haft volleybollen som sina topplag inom idrotten. Detta har lett till större publik, mer sponsorer och på så sätt har man kunnat bygga upp verksamheten kring detta. Publiken i Halmstad är fortfarande svårtflörtad då det finns en kultur kring fotboll och handboll i staden, men lagen är otroligt välorganiserade och har både bra rykte och resultat i ryggen vilket lockar bra spelare. Det gör att de kan fortsätta utveckla volleybollens varumärke i staden.

Snart två månader har passerat sedan elitseriepremiären, och vissa tendenser kan skönjas bland lagen.
– Det ser ganska likt ut i toppen som det gjort under de senaste åren. Falkenberg är kanske det lag på herrsidan som överraskat mest då de matchar ett betydligt yngre och mer orutinerat lag i år jämfört med tidigare år.  Deras talanger har verkligen visat prov på att de klarar pressen. En spelare att titta lite extra på där är August Borna som visat upp ett väldigt moget spel trots sin unga ålder, säger Jacobsson och fortsätter:
– På damsidan är Engelholm fortfarande starka och jag tror att Hylte/Halmstad blir deras största konkurrent den här säsongen också. I det halländska damlaget har unga Stina Rix tagit stora kliv i sin utveckling under hösten och frågan är hur länge vi får behålla henne i elitserien innan de utländska klubbarna börjar dra i henne?

Säsongen är visserligen ung, men sett till hur läget är just nu, vilka tror du står som svenska mästare i april?
– Jag vill tro på en halländsk drömfinal mellan Hylte/Halmstad och Falkenberg på herrsidan. Som det ser ut nu är det en öppen matchserie där allt hänger på om talangerna i FVBK klarar pressen när det verkligen gäller och om Hylte/Halmstad får igång sin starka lagmaskin. På damsidan tror jag det återigen blir Engelholm som står i en SM-final och motståndet tror jag blir Hylte/Halmstad. Engelholm får stå som favoriter men Hylte/Halmstad har spelare som absolut kan störa EVS och om bara hjärnspöket kring det skånska laget försvinner så kanske båda SM-gulden hamnar i Halland i år.