Första stora testet för Hylte/Halmstad

På söndag kl 17.00 i Falkhallen spelas det första av många Hallandsderbyn under säsongen.

Förra säsongen var Hylte/Halmstad långt före poängmässigt i tabellen men Falkenberg prickade formen bättre i semifinalspelet och knep finalplatsen framför näsan på grannarna från söder. Hur det går på söndag återstår att se. Båda lagen har en del nya spelare som ska spelas in. Det kan göra att kvalitén skiftar lite upp och ner i början av säsongen, och det kan mycket väl vara så att det laget som lyckas spela stabilt matchen igenom utan höga toppar och djupa dalar kniper första derbysegern på söndag.

I Falkenberg återfinns 2 mer rutinerade herrar blandat med en hel del ungdomlig talang. Fayez Alloush var en av seriens allra bästa på sin position efter jul men har fått mindre speltid i år, jagad av Daniel Gruvaues och August Borna på vänsterkanten. Landslagsliberon Johan Eriksson la skorna på hyllan efter sommarens Euro Leauge, han har dock ersatts framgångsrikt av Edvin Swärd. I mitten bör vi främst se upp med Pedro Mendes som står för en stor del av lagets poäng, både i anfall och block. En spännande match i matchen blir mellan Pedro och vår egen Carlos Santos. Passaren Viktor Nielsen gjorde även han debut i landslaget i våras, i klubblaget är han uppbackad av ytterligare en duktig ung spelare i Albin Becevic. Kan svensk ungdomlig entusiasm utmana japansk rutin och erfarenhet på passarpositionen? Sist ut på högerkanten får vi se upp med storebror Gruvaeus, Johan, som fick mer och mer speltid förra året och detta året fått axla ansvaret som lagets ende högerspiker fullt ut.

Falkenberg har börjat serien bra. Vinsten mot VVK i premiären följdes upp med en fin skalp på bortaplan förra helgen mot ÖVK. Därefter kunde man vinna enkelt nere i Lund utan att förta sig. När vi möttes på försäsongen låg vi under i slutet av 2 set men lyckades vända de sista viktiga poängen och vinna matchen till slut. Det gäller att vi kan ha samma tålamod nu på söndag och hålla oss till planen oavsett vad som händer på andra sidan nät. Vi har inte kunnat träna mycket i veckan pga en mässa i Halmstad Arena, men det har å andra sidan gett lite tid till spelarna att slicka små sår och ladda på energinivåerna inför en tuff batalj som säkerligen kommer slita både fysiskt och psykiskt.

 Per-Erik Dalqvist coach Hylte/Halmstad

Foto Robin Nylén