Drömvärvning på tränarsidan i SVBK

Södertelge VBK har gjort klart med en drömvärvning – på tränarsidan! Parterna är nu överens och Svensk volleyboll kan glädjas över att få en härlig förstärkning på tränarsidan i elitserien i form av den välmeriterade såväl spelaren som tränaren; holländaren Arno van Solkema.

Efter ett 8 år långt samarbete berättade SVBK i våras att det nu var dags att leta ny tränare efter Elin Warner som tagit laget från division ett till elitserien och flera kvartsfinaler. Det naturliga var förstås att se sig om i övriga tränarsverige för att finna en svensk efterträdare med erfarenhet från elitserien sedan tidigare. Utbudet av svenska elittränare är dock begränsat och många hade redan flerårskontrakt signerade. Sportchefen Hans Manole berättar att han då använde sig av sina redan upparbetade kontakter med utlandsagenter.

  • Jag har några agenter som jag arbetat med tidigare och som alltid försett oss med de spelare vi efterfrågat, så det var naturligt att vända sig till dessa även nu när vi var på jakt efter ny tränare.

Letandet av tränare förde klubbens blickar mot Holland och den före detta landslagsspelaren Arno van Solkema. I sin framgångsrika spelarkarriär har han bland annat bärgat guld i Holländska ligan samt deltagit i flertalet Champions League slutspel. Han tillhörde det Holländska landslaget under den gyllene eran 1992-1996 då laget bland annat vann både VM – och OS-guld. Han spelade även i Noliko Maaseik i den Belgiska ligan när laget tränades av Sveriges främste tränare genom tiderna;  Anders Kristiansson.

Sedan 2004 har Arno varit tränare på heltid med flera meriterande uppdrag i såväl hemlandet som i andra europeiska storklubbar. Han har bland annat hunnit med att vinna Final Four top Teams Cup och varit i final i supercupen. Han har även tränat det holländska juniorlandslaget. Han har också byggt upp en beachvolleyverksamhet i Holland som idag erbjuder både event och elitträning för beachvolleyspelare. Han håller dessutom i kurser för andra tränare i Holland.

I juni var han på besök i Södertälje för att skaffa sig en bild av klubben samt ge kubben möjlighet att  lära känna Arno som person oh prata värderingar och tränarfilosofier. Han hann dessutom med att träna en välbesökt herrträning oh därmed få träffa spelarna och bekanta sig med hemmaarenan. Herrlagets lagkapten Ashur Ibrahim var med på träningen och säger följande:

  • Mitt första intryck av Arno var att han är oerhört professionell och tydlig med sin volleybollfilosofi. Hans meriter och erfarenheter talar ju för sig själva och mina intryck av Arno är väldigt positiva.

Även lagets libero, Stefan Edgren, fick ett gott intryck av sin blivande tränare och gillade hans ledaregenskaper, öga för tekniska korrigeringar samt hans förmåga att dra några skämt då och då.

Arno kommer att ansluta till truppen i mitten av augusti men kommer redan nu att börja ge direktiv till spelarna och övriga ledare kring sommarträning och upplägg för säsongen.

Vi ser nu fram emot säsongen med tillförsikt och hoppas att denna supervärvning också kommer att bidra till att årets spelartrupp fylls på och snart är helt spikad!