SM-SLUTSPELET: Finalerna står för dörren

Volleybollsäsongen närmar sig sitt crescendo.
I dag, måndag, inleds kampen om medaljerna.

FINALER

DAMER
Engelholms VS vs. Hylte/Halmstad
1:5 – 2017-04-17, 16:00 – Kungsgårdshallen, Ängelholm
Livesändning
Livescore

Engelholm fullkomligt stormade genom grundserien. 19 segrar av 20 möjliga blev det. Enda plumpen i protokollet kom mot just Hylte/Halmstad. I slutspelet har de regerande svenska mästarna fortsatt imponera genom att slå ut både Lund (kvartsfinal) och Lindesberg (semifinal) i tre raka matcher. Bedriften blir än mer imponerande när man tar i beaktning att nästintill hela guldtruppen från fjolårssäsongen försvann inför 2016/17. EVS har siktet inställt på att spela hem sitt tredje raka SM-guld, men i en intervju med Helsingborgs Dagblad höjer EVS-tränaren Per-Anders Sääf – som nyligen utsågs till Årets coach i Elitserien – ett varningens finger:
– Vi har ett väldigt orutinerat lag och utifrån det är det starkt att redan nu klara av att tävla mot de allra bästa i Sverige. Men nu får vi se hur vi står oss i finalen, det är speciella matcher och där brukar erfarenheten vara ännu viktigare.

Hylte/Halmstad, som röstades fram som guldfavorit inför säsongen, har haft en minst lika raka väg genom SM-slutspelet. Med sex segrar i ryggen torde självförtroendet vara på topp. Hallänningarna, som slutade solklar tvåa i grundserien, avvärjde Gislaved i kvarten och hade därefter tre tuffa semifinaldrabbningar med Örebro, men lyckades gå segrande ur samtliga.

Finalkombattanterna möttes två gånger under grundserien och spelade hem en 3-0-seger var. Lagen möttes dessutom i en välspelad Grand Prix-final i början av januari. Där och då avgick Engelholm med segern efter en stenhård femsetare. Mycket talar alltså för att vi har en lång och spännande matchserie att se fram emot.
– Vi vann i Engelholm (3–0) i januari och det var jätteviktig för då bevisade vi för oss själva att vi kan slå dem. Men ska vi göra det igen så måste vi hålla i vårt eget spel för Engelholm gör väldigt få misstag, säger H/H-liraren Andrea Jacobsson till Hallandsposten.

HERRAR
Linköpings VC vs. Falkenbergs VBK
1:5 – 2017-04-17, 16:00 – Linköpings Sporthall, Linköping
Livesändning
Livescore

24 segrar på 26 försök och blott 14 setförluster. Efter en imponerande vinter som slutade med serieseger klev Linköpings VC in i slutspelet som favoriter, men därefter har vägen inte varit lika spikrak. Kvarten mot Södertelge avgjordes visserligen planenligt i tre raka matcher, men därefter väntade ett både snabbspelande och frenetiskt kämpande Örkelljunga. Semifinalserien stängde först i femte set i den femte och avgörande drabbningen. I final väntar alltså Falkenberg.
– Det är två bra lag i finalen, det blir säkert bra volleyboll, men är man i final… man spelar för att vinna, inte komma tvåa, konstaterar LVC-coachen Johan Isacsson.

Regerande svenska mästarna Falkenberg har en svängig säsong bakom sig. Även om stabiliteten inte alltid funnits där har högstanivån varit fantastisk. Under 2017 har laget redan hunnit spela hem två titlar: Grand Prix Volleyboll och Nordiska mästerskapen (Nevza Club Championships). I grundserien slutade laget på en tredjeplats. Väl i slutspelet tog man sig an Tierp i kvartsfinalen, som slutade med avancemang efter 3-1 i matcher. Semin mot derbyrivalen slutade i sin tur med tre raka och mycket imponerande segrar, varför klubben nu är framme i sin tolfte (!) raka SM-final.
– När Linköping spelar på sin toppnivå, då gäller det bara att överleva. Och sedan vara vaken på att såra dem när de går ner i nivå. Vi är redo, vi är i kampstämning, säger FVBK-coachen Patrick Aparicio i en intervju med Hallands Nyheter.

I kraft av seriesegern har Linköping hemmaplansfördel – och det lär behövas. Mycket lutar nämligen åt att matchserien blir en rafflande historia. Klubbarna har varit svensk elitvolleybolls giganter på herrsidan i många, många år vid det här laget. Det faktum att LVC och FVBK möts i final för fjärde säsongen i följd säger en hel del. Utöver den långa historian lagen emellan tillkommer också det faktum att Falkenberg varit något av en nemesis för Linköping den här säsongen. Under 2016/17 har lagen spelat tre matcher mot varandra – två i grundserien och en under Grand Prix – och vid samtliga tillfällen har Falkenberg gått segrande ur striden.

BRONSMATCHER

DAMER
1:2 – Lindesberg VBK vs. Örebro Volley
2017-04-18, 19:00 – Lindesberg Arena, Lindesberg

Kampen om bronset avgörs genom två matcher mellan länsrivalerna Örebro och Lindesberg. Matcherna lagen emellan brukar vara både hetlevrade och svängiga. Att de sammanlagt fyra derbydusterna under grundserien slutade med två segrar vardera talar sitt tydliga språk.

HERRAR
1:2 – Örkelljunga VK vs. Hylte/Halmstad
2017-04-18, 19:00 Örkelljunga Forum, Örkelljunga

Efter förlusten i den femte och helt avgörande SM-semifinalen mot Linköping spelar ÖVK om bronspengen. På andra sidan nätet väntar Hylte/Halmstad, som fick se sig besegrade av Falkenberg i semin. Örkelljunga inleder med hemma på tisdag kväll. Returen spelas i sin tur i Halmstad arena, lördagen den 22 april.

SEMIFINALER
DAMER
Engelholms VS 3-0 Lindesberg VBK
Hylte/Halmstad 3-0 Örebro Volley

HERRAR
Linköpings VC 2-1 Örkelljunga
Hylte/Halmstad 0-3 Falkenberg

KVARTSFINALER
DAMER
Engelholms VS 3-0 Lunds VK
Hylte/Halmstad 3-0 Gislaveds VK
Örebro Volley 3-0 Sollentuna VK
Lindesberg Volley 3-0 Svedala VBK

HERRAR
Linköpings VC 3-0 Södertelge VBK
Hylte/Halmstad 3-0 Sollentuna
Falkenbergs VBK 3-1 Tierp
Örkelljunga VK 3-0 Habo

LÄS MER
Spelschema – damer
Spelschema – herrar
Så spelas SM-slutspelet 2017
www.elitserienvolleyboll.se