Slutspelsracet når sitt crescendo

De 85 dammatcher och 116 herrmatcher som Elitseriens grundserie består av är snart färdigspelade. Tre rundor återstår innan slutspelet ska ta vid. Det har varit en grundserie med en hel del skrällar och spänningen ökar inför slutspelet.

På damsidan har Engelholm gjort ännu en enastående säsong med en Grand Prix-titel, och i skrivande stund endast en förlorat match i Elitserien. Samtidigt har EVS även härskat i Öresundsligan med endast en förlorad match när dom gör sig redo för finalspel.

– Vi startade säsongen starkare än förväntat, säger Engelholms tränare Per-Anders Sääf. Sedan dess har vi fortsatt att utvecklas och jag kan ställa väldigt höga krav på våra spelare. Vi har mentala coacher som hjälper oss i vårt arbete och vi jobbar mycket med spelförståelse och eget ledarskap i laget. Tjejerna måste kunna ta egna beslut på planen och ha nycklarna för att fullfölja dom också.

Jagandes bakom Engelholm i toppen av tabellen hittar vi Hylte/Halmstad och Örebro. Hylte/Halmstad är det enda laget som slagit Engelholm och har visat prov på hög nivå. I alla matcher som slutat i vinst för Hylte/Halmstad så har laget förlorat ett enda set. Örebro har stått stadigt på tredjeplatsen under en längre tid men har haft en del skadeproblem sedan juluppehållet. Amerikanska centern Oni Lattin, känd för sin enorma fysik och sitt blockspel, har varit tvungen att stå över de senaste matcherna. De tre topplagen verkade närmast oslagbara under hösten, men efter att storstjärnan Marjorie Giordanos come back i Lindesberg har de börjat utmana toppen och slagit både Hylte/Halmstad och Örebro. I skrivande stund tyder mycket på att det blir dessa fyra lag som gör upp i slutspelets semifinaler.

– Ett Lindesberg med en sådan klasspelare som Marjorie Girodano måste vi självfallet se upp för. Man ska dock inte underskatta serien övriga lag där, främst Gislaved och Svedala kan tända till och bli riktigt farliga, kommenterar Per-Anders Sääf.

Nagelbitare i racet som slutspelsplatserna

Vilka åtta herrlag som tar sig till slutspelet är långt ifrån klart. I skrivande stund är det Tierp som står på niondeplatsen och därmed kommer behöva kvalspela för att hålla sig kvar i Elitserien. Laget har dock vaknat rejält på slutet och är nu endast en poäng efter Vingåker och Södertelge. Det är med andra upplagt för ett härligt race i slutet när grundserien går mot sitt slut.

– För oss har slutspelet redan börjat, menar spelande tränare i Tierp Tommy Lyon. Vi har varit i en ”vinna eller försvinna-situation” under flera omgångar nu men det är den delen av idrotten som man spelar för. Varje match är en måstematch och vi spelar varje boll som om det vore den sista.

Södertelge hoppas kunna slå uppåt då de har tre av topp fyra-lagen kvar medan den kommande matchen mellan Tierp och Vingåker kan bli direkt avgörande.

– Vi har fått en bättre konkurrens i laget och starkare tillit spelarna emellan. Vingåker har slagit oss i alla möten hittills men det är ett nytt Tierp vi ser nu, avslutar Tommy Lyon.

Laget som står högst på pallen och just nu måste ses som guldfavoriter är Linköping. Med en stark bas av flera svenska landslagsspelare och förbundskapten Johan Isacsson vid rodret hoppas LVC kunna ta hem det guld som de förlorade i förra årets SM-final. I skrivande stund har Linköping åtta poängs försprång till tvåorna Hylte/Halmstad och allt tyder på att det blir grundserieseger för LVC.

Text: Michael Jestin

Läs mer om helgens matcher och livesändingar här!