Sollentuna tar tre poäng mot Tierp

I torsdags möttes Solletuna och Tierp för tredje gången den här säsongen, men för första gången i Sollentuna. I Tierp handlar det mesta om proffstrion där Nicolas Dubinsky är främste poängplockare, men där man möblerat om och nu använder spelande tränaren Thomas Lyon på kanten istället för som center för att få honom mer delaktig i spelet.

Första set var jämnt fram till 9 lika när Tierp gjorde ett litet ryck och gick ifrån till 10-13. Sollentuna svarade dock direkt och var ikapp vid 14 lika. Vid 16 lika är det Sollentuna som gör ett ryck, framförallt genom bra blockering med tre raka blockpoäng och man går ifrån till 21-16. Tierp vinner två raka anfall och knaprar in lite, Kosma Smiechowski vinner ett anfall och Tierp tar ett anfallspoäng och ett blockpoäng. Det står nu 22-20. Kosma Smiechowski vinner ytterligare ett anfall och Tierp slår ut en boll, vilket ger Sollentuna fyra setbollar. En servemiss från Sollentuna och ett serveess från Tierp räddar de två första, men på den tredje slår Nicolas Dubinsky ut bollen och Sollentuna vinner första set med 25-22.

Det andra setet svänger lite fram och tillbaka, men är jämnt fram till 8 lika. Precis som i första set gör Tierp ett ryck och nu går man ifrån till 9-13. när Sollentuna tar en time-out. Man gör även ett passarbete och Kaius Peltonen kommer in. Tierp behåller en trepoängsledning fram till 20-23 när Thomas Lyon vinner sitt anfall och Tierp har fyra setbollar. Sollentuna vinner tre raka bollar genom anfallspoäng av Staffan Blomgren och Kosma Smiechowski och det står 23-24. Tierp förvaltar dock den fjärde setbollen när Nicolas Dubinsky vinner en backspike och Tierp vinner setet med 23-25. I slutet av setet var det riktigt bra spel och till skillnad från första och halva andra setet var det inga misstag alls från något av lagen.

Set tre börjar bra för Sollentuna. Man tar direkt ledningen med 12-5 efter bl a två blocksäng av Peter Jonsson. Sjupoängsledningen håller i sig fram till 21-14 när Tierp långsamt äter sig närmare. Man kommer dock inte närmare än 23-20 och Sollentuna kan relativt enkelt vinna setet med 25-21. I slutet av setet gör Jacob Zachrisson ett inhopp som passare och Sollentuna har därmed spelat med tre olika passare i samma match. Jag minns inte när det hänt i elitserien senast (det är ju inte många lag som genom åren haft tre passare i truppen och än färre som spelat med alla tre i samma match). Passare är ju en bristvara i Svensk volleyboll.

I det fjärde setet börjar Tierp bäst och leder med 3-6 när Sollentuna vinner fem raka bollar, bl a genom bra anfallsspel av Henrik Norrby. Vid 11 lika tar Staffan Blomgren anfallspoäng på tre av de följande fyra bollarna och Sollentuna tar ledningen med 14-12. Sollentuna gör nu en del egna misstag och Tiperp är ikapp vid 18 lika. Lagen vinner två bollar var fram till 20 lika när Sollentuna tar 3 anfallspoäng av matchens bäste spelare Staffan Blomgren och två block (Kosma Smiechowski och Peter Jonsson) och därmed vinner man setet med 25-20 och matchen med 3-1.

Nästa match för Sollentunas del är borta mot tabellsjuan Södertälje söndag 22 januari kl 17.00 och hemma mot tabellettan Hylte/Halmstad 29 januari kl 17.00.

Matchfakta

Slutresultat: SVK – Tierp 3-1 (25-22, 23-25, 25-21, 25-20)

Bäste poängplockare
Sollentuna
Staffan Blomgren 27 poäng
Kosma Smiechowski 21 poäng

Tierp
Nicolas Dubinsky 21 poäng
Thomas Lyon 14 poäng

Skribent: Johan Lindström
Foto: Håkan Wendler