RIG pressade Örebro i Idrottshuset

Efter en hel del dramatik och spännande bolldueller vann till slut Örebro mot tabelljumbon RiG Falköping med 3-1 under söndagen.

Det blev en jämn och dramatisk match när Örebro gästades av volleybollgymnasiet RiG Falköping på söndagen. Inställningen i Örebro kan ifrågasättas samtidigt som det unga Falköping gjorde det mycket bra.

Örebro startade med ordinarie uppställning, så när som på Aida Rejzovic. 10 serveess och sju servemissar från lagen satte prägel på både första set och resten av matchen. Många spännande dueller och kul räddningar men också många misstag. Örebro tar första set med 25-20 sedan man haft ledningen under större delen av setet med ett par poäng. Någonstans kunde man dock ana att det inte skulle bli en enkel match även om det var tabelljumbon man mötte.

Ändå hade Örebro 10-4 och 13-6 i andra set när det började ta emot på allvar. Örebro börjar missa och blir passiva. RiG kör på och gör mer eller  mindre alla avgörande handlingar sista halvan av setet, både positiva och negativa. Från 13 poäng tar Örebro bara några få egna poäng resten av setet, resten fixar RiG på sina egna misstag. Men gymnasietjejerna kör på, påhejade av förre Örebrospelaren Whitney Turner, nu coach på volleybollgymnasiet, och både vinner och förlorar poäng. Örebro står och tittar på. RiG står för allt under andra halvan av setet och sett till poänghandlingar från 13-9 till Örebro så gör RiG 25 av de följande 34 poängen! Låt vara att en del av dessa var miss och poäng till Örebro men det visar vilken passivitet som infann sig på Örebrosidan. Helt rättvist vann Falköping setet efter ett antal setbollar med 27-29.

En välbehövlig paus tänkte man och nu bör väl hemmalaget fått tid att hitta energin och komma ut som ett nytt lag. Men det blir alls inte så. Istället blir det matchens jämnaste set där lagen följer varandra. Örebro får ett litet ryck till 20-17 men ett par misstag från Örebro och RiG är både ifatt och förbi 20-21. RiG spelar sig fram till två setbollar och en skräll hänger i luften. Örebro väljer i detta läge spela på Jona Vigfusdottir som tar sex anfallspoäng i setets slutskede och Örebro lyckas vända efter fyra egna setbollar och vinner tredje set med 30-28. En stor eloge till RiG som håller ihop sitt spel bra och även om det är en liten anfallsmiss i slutet som avgör så spelar det unga laget mer eller mindre klockrent under hela tredje set.

I det fjärde setet är energin slut på Falköpings sida. Josephine inleder med bra servepress och efter den tunga setförlusten kommer nu fyra anfallsmisstag från RiG och Örebro får 6-0 med sig. En ledning som man sedan aldrig tappar utan Örebro vinner med 25-14 och matchen med 3-1.

I RiG spelar liberon Kajsa Österman utmärkt liberospel och passaren Vilma Andersson gör bra val. Kantspelarna vågar trycka till och vinner vänsterkantmatchen mot Örebro, liksom blockeringsmatchen. Lite för många misstag fäller RiG mot ett tokpassivt Örebro där ingen kan ges godkänt. Jona kliver fram i det kärva läget i tredje set och får därmed också utmärkelsen som matchens lirare.

70 poäng, dvs 35%, av poängen kom på motståndarnas misstag. 22 serveess totalt från lagen mot 30 servemiss visar att matchen var långt från välspelad. Servemottagningen i Örebro på väldigt måttliga 55% där endast 30% är perfekta för att kunna nyttja alla anfallsutvägar. Samtidigt innehöll matchen massor av roliga bolldueller där lagens oförmåga att döda bollen lyftes upp av dråpliga situationer och oväntade actioner. Kan vara väl så kul att titta på även om det säkerligen inte är vad coacherna vill se.

Örebro fick sig en rejäl tankeställare inför nästa lördags match mot Engelholm. EVS som varit stabiliteten själv, disciplinerat, välorganiserat och med få misstag. Det vill till något helt annat på lördag om Örebro ska kunna rubba serieledarna Engelholm som hittills vunnit alla matcher och bara tappat två ynka set, varav det ena mot just Örebro.

Det lär bli en mycket intressant match som Örebro helst ska vinna om inte Engelholm ska segla iväg i tabellen. Gör ett uppehåll i julhandeln på lördag, matchstart 15:00.

Text: Örebro Volley